Höst vid havet

Visst är det något alldeles särskilt med höstens ankomst och höst vid havet? Efter sommarens sol, klarblå himmel och många intryck saktar tiden liksom in lite grann. I naturen sänks tempot. Luften blir friskare och man kan ta djupa andetag. Det är en tid som gjord för att landa, för reflektion och eftertanke. Med detta kommer också möjlighet till nystart. Vad vill vi med det kommande året? Vad är viktigt för mig och vad vill jag fokusera min energi på?

Blommande kaprifol vittnar om sensommar och höstens ankomst

Samla tankarna vid havet

Det finns få bättre sätt att samla kraft och tankar än att gå en bit längs havet. Låta blicken vila på horisonten, smeka de grå klipporna och drömma sig bort över havets vidder.

Kaprifol, ljung och nypon

När man går längs havet finns det spännande saker att upptäcka både i vattnet och längs klipporna. I vattnet märker man att sommarsäsongen börjar ta slut. Nervtången har tappat det mest av sina vackra blad och det är bara basen och ribborna som finns kvar. Den skira havssallaten är svår att upptäcka, men sågtången, blåstången och snärjtången finns fortfarande i överflöd. Just nu är det fantastiskt vackert också vid strandkanten, med blommande kaprifol och ljung, knallorange rönnbär och djupröda nypon.

Blommande kaprifol
Få saker slår ett blommande ljungfält på hösten

Norikos höst

I höst kommer Noriko att fokusera på uppföljaren till den första boken. Det blir ett hisnande äventyr bland alla djuren som lever i tången. Många havspromenader kommer det också att bli, för att följa varje skiftning i årstidernas växlingar.

Färgsprakande rönn
Djupröda nypon

Vad bjuder din höst på?

Den nya årstiden bjuder på nya möjligheter. Kanske du vill börja vinterbada, springa längs havet, skriva på en bok, lära dig mer om tång, skåda fåglar eller meditera? Oavsett vilket så önskar vi dig lycka till med just dina projekt, en riktigt fin start på hösten och många härliga höstpromenader i naturen!

Norikos tångsafari på Årnäsudden

Vilken sommar vi haft! Hoppas att ni alla haft möjlighet att njuta av det sköna vädret, många bad och mycket tång! Nu är Noriko i full gång med att planera höstens tångäventyr. På lördag den 21/8 2021 är det dags för en ny, spännande tångsafari. Denna gång besöker Noriko den vackra Årnäsudden, strax norr om Varberg.

Den vackra stranden på Årnäsudden innehåller både sand och klippor med stor artrikedom

Vi träffas kl. 14 vid parkeringsplatsen och tar en kort promenad till stranden för att utforska det som kommit upp ur havet. Turen tar upp till två timmar, beroende på väder och vind. Vi kommer också att leta strandfynd, trolla med tångens färg, räkna ut dess ålder och smaka på den. Ta gärna med badkläder och fika!

Gratis tångsafari i samarbete med Länsstyrelsen Halland

Norikos tångsafari på Årnäsudden anordnas i samarbete med Länsstyrelsen Halland och är gratis. Man behöver inte anmäla sig, det är bara att komma. Om du undrar över något, tveka inte att kontakta oss!

Blåmusselskal i form av ett hjärta, på en bädd av sågtång, gaffeltång och ålgräs

Den vackra Årnäsudden

Årnäsudden är ett oerhört vackert naturreservat. Det är ett typiskt halländskt kustreservat med småväxta enar, lila ljungängar, grå hällar och vackra strandängar. Med hjälp av betande kor och får samt bränning gynnar man en artrik flora och fauna med flera ovanliga arter. Man kan skåda färgstarka lavar på klipphällarna och vadarfåglar såsom rödbena, tofsvipa och större strandpipare på de betade strandängarna. Redan i vintras var Noriko på Årnäsudden och spanade tång och konstaterade då att vi måste hit igen. Nu i augusti, när ljungen lyser lila mellan de grå klipphällarna, är det magiskt vackert.

Det vackra ljunglandskapet på Årnäsudden

Välkommen på Norikos tångsafari på Årnäsudden!

Varmt välkommen att följa med oss på tångsafarin på lördag. Vi önskar dig en fin start på hösten med färgsprakande höstlöv, uppfriskande havspromenader och nya äventyr!

Norikos tångsafari i Åsa

I helgen var det äntligen dags för Norikos tångsafari i Åsa! Denna aktivitet anordnade vi tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan som delar vår passion för delaktighet, insikt och kunskap.

Vädret visade sig från sin bästa sida och solen sken från blå himmel när vi tillsammans vandrade ut i den mjuka sanden på Åsa Vita Sand. Efter en snabb introduktion till tångens fascinerande värld begav vi oss med håvar och hinkar ut till vattnet och strandkanten för att samla in spännande tång.

Vi undersöker fångsten i håven

Man måste inte ge sig långt ut i vattnet för att hitta tång. Ofta hittar man vackra exemplar även på stranden, dit den spolats upp med vågorna! I tångvallarna träffar man också på massor av spännande smådjur, som kurat ihop sig i tången för att söka skydd och mat.

Vi utforskar tången som spolats upp på stranden

Dagens fångst

Vi hade god tånglycka och lyckades snabbt hitta följande arter, som alla finns med i vår bok ”Noriko på äventyr i tången”:

 • Havssallat
 • Tarmtång
 • Grönslick
 • Sågtång
 • Blåstång
 • Fingertång
 • Sargassosnärja
 • Snärjtång
 • Knöltång
 • Gaffeltång
 • Rödslick
 • Karragentång
 • Ålgräs

Under tångsafarin fick alla med sig varsin bingobricka av Norikos egna tångbingo. Denna dag blev det full pott och alla fick bingo! Om du vill ha ett eget tångbingo att ta med dig till stranden är du varmt välkommen att kontakta oss. Självklart är det gratis!

Norikos tångbingo och vykort med tång

Bland tångruskorna lever många spännande djur, såsom spiralrörmaskar, mossdjur och strandsnäckor. Det är superspännande att lära sig mer om dom och kika närmare på dom i förstoringsglas!

Vi beundrar tångens alla detaljer och smådjur med förstoringsglas

Provsmakning av tång

Tångsafarin avslutades med provsmakning av tång. Den torkade sockertången och dulsen föll alla i smaken. Barnen blev extra förtjusta i dulsen och ville ha påfyllning!

Barnens favorit! Provsmakning av dulse

Dulse är väldigt gott i alltifrån fisksoppa till chokladkaka. Den går att köpa i välsorterade ekolivsbutiker, till exempel på Tuvan ekolivs i Kungsbacka och Fram ekolivs i Göteborg. Vi drack också jättegott tångté med sockertång och rooibos från KLco i Varberg och pratade om alla spännande användningsområden som finns för tång.

Norikos tångsafari – fler tillfällen

Nästa tångsafari blir på Askimsbadet den 30 juni, i samarbete med Göteborgs naturhistoriska museum. Man anmäler sig här. Vi kommer också att anordna en tångsafari i Varberg i augusti. Mer info om detta kommer på hemsidan för Länsstyrelsen Halland. Varmt välkomna och god tånglycka till er alla i sommar!

Tångsafari – en oslagbar aktivitet på stranden!

Norikos bok ges ut på norska

Gratulerer med dagen! Idag firar vi Norges nationaldag med att meddela att Norikos bok nu kommer att ges ut på norska! ”Noriko på eventyr i tangen” beräknas att ges ut i juni 2021, exakt ett år efter att Visto förlag gav ut boken på svenska. Den är översatt och ges ut av våra kära kollegor på Ting med tang i Norge. 

Noriko välkomnar dig på norska

Vi kan inte få nog av att läsa texten på norska och är fullkomligt förtrollade av det vackra norska språket. Här bjuder vi på ett smakprov av den första delen av Norikos välkomstdikt:

”Tenk at du kom hit
akkurat i dag
slik at jeg kan fortelle deg
om når frosten står som tusen diamanter og gnistrer i sagtangens tenner
om når tarmgrønsken bobler av latter
sånn at det kiler i hele magen
og slik at blæretangen kan si poff! og sprute vann på nesen din!” 

Norikos vän tarmtången

Och här beskriver Noriko sin vän tarmtången: ”Jeg synes at tarmgrønsken er utrolig vakker. Nesten selvlysende, gjennomsiktig grønn. Noen ganger, når jeg ikke har besøkt den på en stund, er den nesten sint knallgrønn. Men den er ikke langsint, og det er jo veldig bra! Så snart solen titter frem blir den i bedre humør og begynner å skimre i alle mulige grønne nyanser”.  

Norikos bok snart tillgänglig på norska

Just nu befinner sig boken för grafisk formgivning på Visto, som gett ut Norikos bok på svenska och är fantastiskt duktiga. Texten har finputsats av skickliga korrekturläsare på Denker Media och strax är det dags för boken att skickas till tryckeriet. Vi hoppas att kunna börja sälja boken på norska i juni!

Tack kära Anne-Lise og Bjørn Viken på Ting med tang för att ni översatt vår text med så mycket omsorg och kärlek. Vi ser fram emot att fira att Norikos bok ges ut på norska och boksläppet med er och alla Norikovänner i sommar!

”Noriko på äventyr i tången” blir pjäs!

I sommar har det gått ett år sedan vi gav ut ”Noriko på äventyr om tången”, Sveriges första barnbok om tång på Visto förlag. I boken får läsarna lära känna Sveriges vanligaste tångarter och följa med den lilla filuren Noriko på äventyr i havet. Vår vision med Norikos värld är att inspirera människor att utforska havet och alla de spännande organismer som finns däri.

Boken fick ett varmt välkomnande och har, sedan den släpptes, sålts i över 1000 exemplar. Noriko har blivit en kär figur för många barn och vuxna och beskrivits som en ny Plupp på västkusten. Boken kompletteras av en kostnadsfri lärarhandledning och interaktiva verktyg. För att nå ut med vårt budskap till en bredare publik, och hjälpa pedagoger och teatergrupper att sprida kunskap om havet på ett lustfyllt sätt, bestämde vi oss för att dramatisera boken. Saken är klar: nu blir ”Noriko på äventyr i tången” pjäs! Vi brinner för teater och drama och det var en stor glädje att skapa den. Vi hoppas att du som läsare ska få inspiration i pjäsen att ta ännu ett steg in i Norikos värld och leva dig in i alla brokiga karaktärers levnadsöden! 

Varför en pjäs om tång?

Ämnet tång – de stora algerna i havet – är mer aktuellt än någonsin. Tång har mycket viktiga funktioner i våra ekosystem, bl a genom att motverka klimatförändringarna och övergödningen i kustområden samt genom att öka den biologiska mångfalden i havet. Dessutom kan vi människor använda tång på ett oändligt antal sätt, till alltifrån energi och plast till ett klimatsmart och hälsosamt livsmedel. Genom att göra en pjäs om tång kan vi nå ut med kunskap om tång till fler på ett roligt och lustfyllt sätt!

Varför ska man spela teater?

Att arbeta med teater och drama innebär lust, kreativitet och glädje. Det ger en fin gemenskap i gruppen och en lustfylld arbetsglädje som har positiva effekter på både stämning och övrigt skolarbete. När alla tillsammans får bidra på det sätt som känns rätt för just dem och uppmuntrar varandra skapas en känsla av delaktighet och gemenskap. Alla måste inte spela roller på själva scenen, det finns massor av viktiga uppgifter runtomkring. En del kanske trivs allra bäst med att sy kostymer, hitta saker till scenografin eller måla kulisser, eller är i sitt esse som ljud- och ljustekniker? Det viktiga är att alla känner att vi gör detta, tillsammans. Vi har ett gemensamt mål och resultatet blir allra bäst när vi peppar varann!

När man spelar teater övar man upp många färdigheter. Man lär sig framträda inför andra, utveckla sin kreativitet, ta ansvar, öva in repliker och tala högt och tydligt. Man befäster kunskaper inom ämnet som pjäsen handlar om, i detta fall vatten och biologi. Det utgör också en utmärkt del i ett ämnesövergripande temaarbete, där man kan knyta ihop många skolämnen, alltifrån svenska, SO och NO till bild, slöjd och musik. Det sätter guldkant på tillvaron och gör det extra roligt och meningsfullt att gå till skolan, när man vet att man ska jobba med ett spännande projekt ihop, och ens egen del är viktig!

Vill du spela vår pjäs om ”Noriko på äventyr i tången”?

Varmt välkomna att kontakta oss, så skickar vi dig pjäsen kostnadsfritt med utförliga anvisningar och råd om hur du sätter upp den på ett smidigt sätt!

Trolla med tångens färg

Visste du att man kan trolla med tångens färg? Om du hittar en bit färsk brunalg, till exempel blåstång, sågtång eller sockertång, på stranden eller i havet kan du ta hem den och lägga ned i kokande vatten. Då ska du se att på bara några sekunder händer något nästintill magiskt med färgen!

Kolla in när Noriko trollar med tångens färg i den senaste videon!

Titta vad som händer med dess färg! De mörka färgämnena bryts ner så att det gröna klorofyllet syns i all sin färgglada prakt! ​Läs mer om spännande pyssel som du kan göra med tång i vår bok ”Noriko på äventyr i tången”!

Noriko skördar sockertång

I julas hade Noriko skrivit en sak allra högst upp på önskelistan: en andel i sockertångsodlingen hos Ten Island Seafarm. Gissa om hon blev glad när just det låg under granen!

I påskhelgen var det äntligen dags att hämta vår andel av skörden. Sockertång har en mild och god umamismak och ska skördas i mars/april, innan det blir för ljust och varmt. Då är den en riktig vårprimör, krispig och med smak av salt och hav. Sockertången vi hämtade sken som guld i solen. Inte undra på att den kallas för ”havets guld”!

Marie Lenngren beundrar den nyskördade sockertången
Anna Wångmar på Ten Islands Seafarm visar vår fina sockertång

Att ta hand om nyskördad sockertång

När vi kom hem blev det full fart. Det mesta av sockertången skulle torkas, för att kunna förvaras i flera år och vid behov användas i alltifrån fisksoppa och bröd till kryddor och som extra smaksättning. Solen sken och det var perfekt vind för att torka den ute, så vi hängde upp de vackra plantorna på linor ute på altanen. Vi torkade också en del i ugn. En del förvällde vi, för att frysa in och ta fram till fisksoppa. Som i ett trollslag var hela vårt hem fyllt av underbar tång!

Så här vacker var sockertången när vi hängde upp den för att torka!
Så här såg sockertången ut efter att den hängt på lina och torkat i solen några timmar
Sockertång som torkas i ugnen på 60 grader i två timmar

Den magnifika sockertången

Sockertång, Saccharina latissima, växer från ca en meters djup på den svenska västkusten och kan bli ett par meter lång. I vår bok ”Noriko på äventyr i tången” har den magnifika sockertången ett alldeles eget uppslag och det finns även med ett recept på tångchips med i pysselsektionen. Det receptet använde vi i dagens chipsverkstad! Här kan du se en film på när Noriko tillagar tångchips till fredagsmyset!

Boken ”Noriko på äventyr i tången”
Sockertång som ska bli till tångchips enligt Norikos favoritrecept

Odling av sockertång

När man odlar sockertång i havet fäster man algerna på linor, som hängs horisontellt och hålls på plats med hjälp av bojar och förankringar i botten. Där får den växa till sig under perioden oktober – april tills det är dags att skörda. Genom att odla i havet tar man inte upp någon plats på land för livsmedelsproduktion. Man behöver heller varken vattna eller gödsla odlingarna, allt tas direkt från havet. Man förbättrar också miljön genom att minska övergödning, motverka klimatförändringar och gynna biologisk mångfald.

För en vecka sedan gjorde tång entré på Göteborgs fiskauktion. Cassandra Köbbel och Anna Wångmar från Ten Islands Sea farm sålde slut på all sockertång de hade med och fick 850 kronor för ett halvkilo färsk tång! Vi tror att detta bara är början. Tång kommer att ta allt snabbare steg in på våra middagstallrikar. Kanske vill du också bli tångbonde nästa år?

Norikos bok blir pjäs – testläsare sökes!

Nu är det klart – Norikos bok ”Noriko på äventyr i tången” blir till teaterpjäs! Arbetar du med NO i grundskolan, är intresserad av drama/teater och skulle vilja testläsa Norikos pjäs?

I somras gav vi ut ”Noriko på äventyr i tången”, Sveriges första barnbok om tång, med tillhörande lärarhandledning. Nu har vi gjort en dramatisering av boken som riktar sig till åk F-6. Innan vi publicerar den skulle vi vilja få lite feedback från pedagoger som arbetar i grundskola och är intresserade av NO i kombination med teater. Som tack får man en gratis bok! Maila oss på info@hejnoriko.se och anmäl ditt intresse. Vi väljer ut 5 testläsare som är spridda över landet och olika sorters skolor/årskurser.

Du får också jättegärna höra av dig om du är intresserad av att ta del av pjäsen när den är klar!

Noriko uppmärksammar sjögräs

Visste du att mars månad är ”Seagrass awareness month”? Då arbetar Noriko lite extra för att öka kunskapen om just sjögräs!

Idag har Noriko deltagit i det marinpedagogiska nätverkets inspirationsträff om sjögräs. Här har vi fått ta del av senaste nytt på forskningsfronten genom Louise Eriander, forskare vid Zorro, ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om förvaltning och restaurering av ålgräsängar i Sverige.

Sjögräs, blomväxter som anpassat sig till att leva i havet, har en enormt viktig roll som uppväxtmiljö för många djur i havet. I områden med ålgräs är biodiversiteten hela 10-100 ggr högre! De har också en viktig roll i kampen mot övergödning och klimatförändringarna, då de tar upp mycket näring och koldioxid samt lagrar kol. Dessutom stabiliserar de våra mjuka bottnar och skapar klarare vatten.

Idag är våra sjögräsängar hotade på många sätt, bl a av övergödning, fiske och exploatering. Sedan 1980-talet har 60 % försvunnit i Bohuslän. Nu försöker man öka medvetenheten om vikten av att bevara befintliga ålgräsängar och man arbetar även med att plantera nya ängar med skott av ålgräs.

När man är ute och letar tång hittar man ofta ålgräs. Därför har ålgräset, trots att det inte är tång utan en blomväxt, ett alldeles eget uppslag i Norikos bok ”Noriko på äventyr i tången”!

Tångmiddag hos Noriko

Ikväll blev det tångmiddag hos Noriko! Inspirerade av underbara recept på bl a Noribröd hos Allt om mat och en tångdoftande cookalong med Taste by Louise bestämde vi oss för att tillaga en middag med doft och smak av tång!

Norikos tångbröd

Först bakade vi vårt favoritbröd, ett surdegsbröd från Åkermannens bröd som mästerbagaren Anders Åkerman kallar för ”det enklaste och bästa surdegsreceptet”. Istället för vanligt havssalt valde vi Tångkullans tångsalt. Detta underbara havssalt innehåller både tarmtång och blåstång från den bohuslänska västkusten och timjan och gräslök från Dalarna. Om du vill kan du knipa en av våra sista burkar i Norikos butik. Brödet tar tre dagar på sig att bli klart, så det krävs lite framförhållning, men är så roligt att baka och smakar gudomligt! Helt klart det bästa surdegsreceptet som finns, tycker vi!

Norikos fiskgryta med tång

Till brödet serverade Noriko en havsdoftande fiskgryta. Först fräste vi purjolök och vitlök i rapsolja i en rustik gjutjärnsgryta. Därefter hällde vi i vatten och krossad tomat tillsammans med franska örter och lite grönsaksbuljong. Efter detta var det dags att tillsätta skalad potatis, palsternacka och morot i mindre bitar. Nu kom vi till den roligaste biten: tång! Dagen till ära hade vi införskaffat två nya tångprodukter: fingertångskrydda med fingertång, chiafrön, sesamfrön och havssalt samt tångflingor med blåstångsknoppar, rörhinna, sockertång och söl.

När detta fått koka ihop en stund tillsatte vi slutligen fryst majs och grytbitar av lax. Detta fick puttra några minuter och sen, voilà! Efter lite avsmakning med peppar och salt, samt lite dekorativa tångflingor strösslade på toppen, var väntan äntligen över. Norikos tångmiddag var redo att serveras, med förföriska dofter av tång!

Tång i mat

Att ha tång i maten ger en härlig smak av hav, umami och sälta. Att sätta tänderna i tångbröd och låta sig smaka en sked fisksoppa, samtidigt som du sluter ögonen och verkligen känner in smakerna, är som att dyka ned i havet och snorkla runt bland tångruskorna för en stund. Scandsea, som tillverkar tångflingorna vi testade i dagens middag, skriver på sin hemsida om smaken på tångflingorna så här: ”Sälta och havssmak från blåstångsknopparna, sötma, tryffel, fräschhet från rörhinnan, umami från sockertången samt röksmak från sölen”. Ja, ni kan bara ana vilken smaksensation det är! Tångmiddag hos Noriko kommer att bli en återkommande tradition. Testa att laga mat med tång ni också, och skriv bland kommentarerna nedan hur det blev!