Noriko till Bokmässan

Så äntligen blir det en bokmässa i Göteborg i höst, och i år ska Noriko till Bokmässan för allra första gången! Som vi längtat efter detta! Vår bok ”Noriko på äventyr i tången” kom ut mitt i pandemin, och då fick vi bara lov att mötas utomhus och på nätet. Nu får alla bokälskare äntligen ses igen på mässan, mötas i seminarier och samtal om böcker.

Årets bokmässa

Den 22-25 september 2022 går Bokmässan i Göteborg av stapeln. Visste du att Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och att den startade redan 1985? Under de fyra dagar den är öppen tar den emot omkring 80 000 besök, varav nästan hälften är branschbesökare. De största grupperna bland branschbesökarna är bibliotekarier och lärare. Årets teman är Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina. Här kan du läsa mer om årets teman och program!

Noriko i montern för Visto förlag

I år ska Noriko till Bokmässan och under hela mässan kommer du att kunna hitta vår bok ”Noriko på äventyr i tången” i montern för vårt förlag, Visto. Monternumret är B07:39. På torsdagen den 22 september kl. 14-16 kommer vi också att finnas på plats i montern för att prata böcker, hav och tång! Kom gärna förbi och säg hej! Du kommer då också att få träffa våra spännande författarkollegor.

Noriko på äventyr i tången
Noriko är redo för sitt livs första bokmässa!
Noriko på äventyr i tången
Vår bok ”Noriko på äventyr i tången” kommer så klart att finnas med hela helgen!

Hoppas att ni får en härlig start på hösten och att vi ses på Bokmässan!

Välkommen virkade Noriko!

Noriko på äventyr i tången
Virkade Noriko på äventyr i tången

Häromveckan fick vi hem vår älskade Noriko, handvirkad av den otroligt duktiga hantverkaren Sussi Rosdahl. Noriko har en söt grön hatt, en praktisk ryggsäck att samla strandfynd i och självklart en bit sockertång i högsta hugg. Varmt välkommen virkade Noriko!

Noriko med ryggsäck
Norikos ryggsäck är perfekt att samla strandfynd i

Noriko på äventyr i tången

För att välkomna Noriko ordentligt gav vi oss genast iväg till stranden för att gå på äventyr i tången. Genast hittade vi vackra exemplar av både sågtång, med sina fina sågtandade kanter, och ektång med avlånga flytblåsor!

Noriko med sågtång och ektång
Noriko med sågtång och ektång

Norikos boktips om tång

När man ska ut och spana efter tång kan det vara spännande att ha med sig lite böcker, både för att ta reda på tångarterna heter och hitta spännande fakta om dom. Noriko och tånghunden Harry är överens: vi går ingenstans utan den egna boken ”Noriko på äventyr i tången”, där man lär sig de vanligaste arterna av svensk tång med humor och äventyr!

Noriko och tånghunden Harry läser Noriko på äventyr i tången
Tånghunden Harry och Noriko visar ett uppslag om sågtång i ”Noriko på äventyr i tången”
Noriko på äventyr i tången
Noriko på äventyr i tången

Det finns fler böcker som Noriko knappt klarar sig utan. En av dem är den fenomenala ”Tångguiden”, som är helt vattentät och översiktligt visar hur man skördar och tillagar de vanligaste arterna av tång.

Noriko på äventyr i tången med Tångguiden
Noriko med Tångguiden
Noriko läser om sågtång i Tångguiden
Noriko läser om sågtång i Tångguiden

Sist men inte minst vill Noriko rekommendera en helt fantastisk bok som kom ut alldeles nyligen: ”Plocka tång & strandväxter” av tångdykerskorna och experterna Linnéa Sjögren och Karolina Martinson. En pärla som beskriver hur man plockar och tillagar tång och strandväxter, inklusive massor av spännande fakta och ljuvliga recept!

Noriko läser Plocka tång & strandväxter
Noriko med en av hennes favoritböcker, ”Plocka tång & strandväxter”
Noriko läser om sågtång i "Plocka tång & strandväxter"
Noriko läser om sågtång i ”Plocka tång & strandväxter” och drömmer om goda måltider

God tånglycka!

Nu börjar den riktiga tångsäsongen sätta fart. Vackra tångexemplar börjar dyka upp på stranden och snart får vi äntligen se den skimrande gröna havssallaten och rörhinnan igen. Vi önskar er god tånglycka på vårens tångäventyr!

Alger i mat

Nu är alger i mat verkligen superhett! Både i stjärnkockarnas finrestauranger och i hemmaköket börjar nu algerna göra sig ordentligt hemmastadda. Och det är inte överraskande – alger är både nyttiga, supergoda, hållbar och klimatsmart mat! Hemma hos Noriko används de både i vardagen och till fest, som smakförstärkare och tillbehör och ger en underbar smak av hav och umami.

Noriko på äventyr i tången med gaffeltång

Alger i mat – havets superfood

Tång, stora alger i havet, kallas ofta för ”superfood” på grund av att det är så nyttigt att äta. Tång innehåller få kalorier men är rika på vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter, proteiner och nyttiga fettsyror. Det innehåller också mycket kolhydrater, varav största delen är fibrer som kroppen inte tar upp och som har gynnsamma effekter i kroppen. Flera ämnen i tången påverkar också bakteriefloran i tarmen positivt och används i sjukvården för att behandla mag- och tarmproblem.  

Tång innehåller mycket naturligt jod och är därför en mycket god källa för att motverka jodbrist. Jod ingår i sköldkörtelhormoner som deltar i ämnesomsättningen. Vissa grupper är lite extra i riskzonen för jodbrist, t ex veganer och de som inte använder joderat salt. Eftersom alger innehåller så mycket naturligt jod ska man inte överkonsumera dem. Tång ska ses som en smaksättare och tillbehör. OBS! Gravida och ammande kvinnor rekommenderas att inte äta alger. Om du har problem med sköldkörteln ska du rådfråga en läkare innan du äter alger. 

Mathantverk med smak av hav

Det är inte så lätt att alltid ge sig ut och samla tång själv, men det behöver man inte göra för att kunna använda det i sin matlagning! Nu finns det många spännande tångprodukter i Sverige med hållbart handskördad eller odlad tång från bland andra Nordic Seafarm, Tångkullan och Scandsea. I Norikos egna Lilla havsbutiken har vi samlat våra absoluta favoriter bland hållbart mathantverk med smak av tång och hav. Här finns bland annat sockertång, tångflingor, fingertångskrydda, havsknäcke och tångsalt – alla med fantastiska smaker av hav, umami och salt!

Sockertång hos Lilla havsbutiken
Torkade flingor av hållbart odlad sockertång från Lilla havsbutiken
Tångflingor hos Lilla havsbutiken
Tångflingor med hållbart handskördade blåstångsknoppar, rörhinna, sockertång och söl.
Fingertångskrydda hos Lilla havsbutiken
Fingertångskrydda – supergod krydda med fingertång, chiafrön, sesamfrön och havssalt.
Havsknäcke hos Lilla havsbutiken
Havsknäcke – detta havsdoftande fröknäcke består till 20 % av svensk tång och i övrigt av blandade fröer som pumpakärnor, solroskärnor och majsmjöl.
Tångkullans tångsalt hos Lilla havsbutiken
Tångkullans tångsalt består av handplockad tång från Bohuslän och örtblandning från Dalarna. Det innehåller havssalt, gräslök, rörhinna, citronverbena och blåstång.

Här hittar du recept och inspiration

I början kan det kännas lite ovant att laga mat med tång, men när du väl börjat kommer du inte att kunna sluta. Det är så gott! Du hittar inspiration och supergoda recept med tång hos bland annat Nordic seafarmCatxalot och Bohus Seaculture samt i den fina boken ”Plocka tång & strandväxter” av Linnéa Sjögren & Karolina Martinsson. Du kan också läsa mer om tång i Norikos bok ”Noriko på äventyr i tången”. Stort lycka till med matlagningen och utforskandet av havets skafferi!

Norikos julförberedelser

Tänk så fort tiden gått denna höst. Idag är det bara en vecka kvar till julafton! Hemma hos Noriko pågår julförberedelserna för fullt. I helgen kommer vi att koka knäck med havssalt, baka pepparkakor i form av sälar och sjöhästar och slå in julklappar.

Norikos julklapp
Norikos julklapp dekorerad med en pepparkaksform i form av en sjöhäst

Norikos julklappstips

I Norikos ögon är Årets julklapp alltid en bok – om havet, så klart! Det finns få bättre och enklare sätt att sprida kunskap och passion för havet än genom böckernas värld. Förutom vår alldeles egna, älskade barnbok ”Noriko på äventyr i tången” har vi fått flera nya favoriter denna höst. Alla kommer de att ligga under granen i år och överraska nära och kära. Här tipsar vi dig som kanske ännu vill komplettera med en fin julklapp! Alla sakerna finns att köpa i Norikos Lilla havsbutiken, där fem kronor för varje order går till Naturskyddsföreningens arbete för havet. Många av böckerna finns också på biblioteket samt i andra bokhandlar och affärer. Om man inte vill köpa en sak kan vi tipsa om att ge bort en gåva till Naturskyddsföreningens viktiga arbete. Lycka till med de sista julklappsinköpen!

Plocka tång & strandväxter

Känner du någon som är intresserad av mat, natur och hälsa? Då är detta den ultimata julklappen! Tång är framtidens mat – gott, hälsosamt och klimatsmart. I den här klappen hittar du den splitternya, inspirerande boken ”Plocka tång & strandväxter” tillsammans med Tångkullans goda tångsalt och den underbara tvålen ”Tång & Kaffe” från Smögens tvålbruk. Du hittar bokentångsaltet och tångtvålen här!

Plocka tång och strandväxter
Den inspirerande boken ”Plocka tång och strandväxter” med tångsalt och tångtvål

Det farliga djupet

En perfekt julklapp till det havsintresserade barnet är det spännande havsäventyret ”Det farliga djupet” där du som läsare bestämmer hur det ska gå för torsken – huvudpersonen i dramat. På paketet binder du fast en oemotståndlig pepparkaksform i form av en torsk. Här hittar du boken och kakformen!

Det farliga djupet
”Det farliga djupet” med en pepparkaksform i form av en torsk

Teckna och måla havets djur

Här är julklappen för barn, ungdomar och vuxna som älskar havet och att skapa: Annika Rockströms vackra och inspirerande bok ”Teckna och måla havets djur” samt pepparkaksformar med djur du lär dig måla i boken. Här hittar du boken och kakformar som valhaj och säl, som är roliga att binda vid paketet.

Teckna och måla havets djur
Den vackra boken ”Teckna och måla havets djur”

Fler julklappstips

Det finns många sätt att sätta havet på agendan. Varför inte baka pepparkakor i havsformar föreställandes krabbor, torskar, sälar eller valar? Eller välja en fikabricka med havsmotiv eller vackra tångruskor på?

Pepparkaksformar i form av havet
Gör egna pepparkakor i form av en krabba, val, torsk, säl, sjöstjärna, fiskmås, haj och sjöhäst

Noriko önskar dig en riktigt god jul

Nu har du fått en inblick i Norikos julförberedelser. Vi hoppas att du får en riktigt lugn och skön jul och får ladda batterierna inför ett spännande, nytt år. Vi tackar dig för att du följt med oss under våra äventyr år 2021 och ser fram emot att få dela allt spännande som kommer under år 2022!

Noriko öppnar Lilla havsbutiken

Nu har Noriko gjort slag i saken och förverkligat en dröm sedan många år – vi har öppnat Lilla havsbutiken! Lilla havsbutiken är en webbshop som säljer hållbart hantverk som har med havet att göra. Vår vision med Lilla havsbutiken är att sprida intresse för havet och de hållbara produkter som finns däri. Hos oss finner du så klart Norikos bok ”Noriko på äventyr i tången”, brickor och vykort. Du hittar också tångtvålar, tångsalt, andra böcker och brickor, och mycket mer!

Lilla havsbutiken

Havsmedvetenhet och hållbarhet i fokus

Varje produkt handplockas med stor omsorg. Ledorden för Lilla havsbutiken är havsmedvetenhet, hantverk, småskalighet, lokalt och hållbart. I högsta möjliga utsträckning ska lokala råvaror och resurser användas, som i t ex Tångkullans tångsalt och tångtvålarna från Smögens Tvålbruk. Vi vill vara med och göra skillnad, tillsammans med er. Därför skänker vi fem kronor för varje order till Naturskyddsföreningens arbete för havet.

Kallbadet tvål med tång på Lilla havsbutiken
Tångtvålen ”Kallbadet” från Smögens tvålbruk finns nu på Lilla havsbutiken

Tång har självklart en huvudroll

Ni kommer snabbt att märka att detta är Norikos butik. Nästan alla produkter har med tång att göra… Och på de flesta produktbeskrivningarna har Noriko skrivit en egen text om vad produkten betyder för just henne.

Noriko på äventyr i tången, på flotten

Vi hoppas att ni ska tycka om Lilla havsbutiken och känna er som hemma. Varmt välkomna!

Noriko på äventyr i Norge

Visste du att Noriko inte bara åker på äventyr bland tång i Sverige utan även i Norge? Nu finns boken om Noriko översatt till norska och utgiven i Norge! Den har fått ett varmt välkomnande av de norska läsarna och väldigt fina omdömen.

Noriko på eventyr i tangen
Framsidan till den norska barnboken ”Noriko på eventyr i tangen”

Under våren arbetade vi intensivt med översättningen från svenska till norska och anpassning av innehållet, så att det skulle vända sig till norska läsare. Det har varit en otroligt lärorik och spännande resa. På bokens baksida kan man få ett smakprov av hur Norikos text låter på norska.

Baksida till barnboken "Noriko på eventyr i tangen"
Baksidestexten på norska

Svenskt-norskt samarbete

Den norska boken är resultatet av ett spännande svenskt-norskt samarbete mellan oss på Noriko och Anne-Lise och Bjørn Viken på företaget Ting med tang. Ting med Tang bygger ett nätverk och kompetenscenter för alla som vill ha mer kunskap om hur man kan använda tång och tare. De håller spännande kurser om tång och tare, visar hur man skördar och tillagar den. Vi är otroligt glada över detta samarbete över den svensknorska gränsen och tror att det kommer att växa allt större framöver!

Det vackra norska språket

Vi är väldigt glada att följa Noriko på äventyr i Norge och att boken nu kommit ut på norska. Det är ett fantastiskt vackert och melodiskt språk, som blomstrar i bokens inledande dikt ”Så fint at du kom hit”.

Dikten "Så fint att du kom hit", som inleder den norska boken
Dikten ”Så fint at du kom hit”, som inleder boken

Vill du köpa den norska boken?

Du kan köpa den norska boken direkt från våra tångkollegor genom att maila till Bjørn Viken på bjorn@tingmedtang.no. Fram till jul säljer de den både separat och som del av ett familjepaket, tillsammans med informationsmaterial och digitala resurser i form av tångkurs, spel och mycket mer.

Höst vid havet

Visst är det något alldeles särskilt med höstens ankomst och höst vid havet? Efter sommarens sol, klarblå himmel och många intryck saktar tiden liksom in lite grann. I naturen sänks tempot. Luften blir friskare och man kan ta djupa andetag. Det är en tid som gjord för att landa, för reflektion och eftertanke. Med detta kommer också möjlighet till nystart. Vad vill vi med det kommande året? Vad är viktigt för mig och vad vill jag fokusera min energi på?

Blommande kaprifol vittnar om sensommar och höstens ankomst

Samla tankarna vid havet

Det finns få bättre sätt att samla kraft och tankar än att gå en bit längs havet. Låta blicken vila på horisonten, smeka de grå klipporna och drömma sig bort över havets vidder.

Kaprifol, ljung och nypon

När man går längs havet finns det spännande saker att upptäcka både i vattnet och längs klipporna. I vattnet märker man att sommarsäsongen börjar ta slut. Nervtången har tappat det mest av sina vackra blad och det är bara basen och ribborna som finns kvar. Den skira havssallaten är svår att upptäcka, men sågtången, blåstången och snärjtången finns fortfarande i överflöd. Just nu är det fantastiskt vackert också vid strandkanten, med blommande kaprifol och ljung, knallorange rönnbär och djupröda nypon.

Blommande kaprifol
Få saker slår ett blommande ljungfält på hösten

Norikos höst

I höst kommer Noriko att fokusera på uppföljaren till den första boken. Det blir ett hisnande äventyr bland alla djuren som lever i tången. Många havspromenader kommer det också att bli, för att följa varje skiftning i årstidernas växlingar.

Färgsprakande rönn
Djupröda nypon

Vad bjuder din höst på?

Den nya årstiden bjuder på nya möjligheter. Kanske du vill börja vinterbada, springa längs havet, skriva på en bok, lära dig mer om tång, skåda fåglar eller meditera? Oavsett vilket så önskar vi dig lycka till med just dina projekt, en riktigt fin start på hösten och många härliga höstpromenader i naturen!

Norikos tångsafari på Årnäsudden

Vilken sommar vi haft! Hoppas att ni alla haft möjlighet att njuta av det sköna vädret, många bad och mycket tång! Nu är Noriko i full gång med att planera höstens tångäventyr. På lördag den 21/8 2021 är det dags för en ny, spännande tångsafari. Denna gång besöker Noriko den vackra Årnäsudden, strax norr om Varberg.

Norikos tångsafari på Årnäsudden
Den vackra stranden på Årnäsudden innehåller både sand och klippor med stor artrikedom

Vi träffas kl. 14 vid parkeringsplatsen och tar en kort promenad till stranden för att utforska det som kommit upp ur havet. Turen tar upp till två timmar, beroende på väder och vind. Vi kommer också att leta strandfynd, trolla med tångens färg, räkna ut dess ålder och smaka på den. Ta gärna med badkläder och fika!

Gratis tångsafari i samarbete med Länsstyrelsen Halland

Norikos tångsafari på Årnäsudden anordnas i samarbete med Länsstyrelsen Halland och är gratis. Man behöver inte anmäla sig, det är bara att komma. Om du undrar över något, tveka inte att kontakta oss!

Blåmussla på tångbädd
Blåmusselskal i form av ett hjärta, på en bädd av sågtång, gaffeltång och ålgräs

Den vackra Årnäsudden

Årnäsudden är ett oerhört vackert naturreservat. Det är ett typiskt halländskt kustreservat med småväxta enar, lila ljungängar, grå hällar och vackra strandängar. Med hjälp av betande kor och får samt bränning gynnar man en artrik flora och fauna med flera ovanliga arter. Man kan skåda färgstarka lavar på klipphällarna och vadarfåglar såsom rödbena, tofsvipa och större strandpipare på de betade strandängarna. Redan i vintras var Noriko på Årnäsudden och spanade tång och konstaterade då att vi måste hit igen. Nu i augusti, när ljungen lyser lila mellan de grå klipphällarna, är det magiskt vackert.

Årnäsuddens vackra ljunglandskap
Det vackra ljunglandskapet på Årnäsudden

Välkommen på Norikos tångsafari på Årnäsudden!

Varmt välkommen att följa med oss på tångsafarin på lördag. Vi önskar dig en fin start på hösten med färgsprakande höstlöv, uppfriskande havspromenader och nya äventyr!

Norikos tångsafari i Åsa

I helgen var det äntligen dags för Norikos tångsafari i Åsa! Denna aktivitet anordnade vi tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan som delar vår passion för delaktighet, insikt och kunskap.

Vädret visade sig från sin bästa sida och solen sken från blå himmel när vi tillsammans vandrade ut i den mjuka sanden på Åsa Vita Sand. Efter en snabb introduktion till tångens fascinerande värld begav vi oss med håvar och hinkar ut till vattnet och strandkanten för att samla in spännande tång.

Norikos tångsafari kika på tång
Vi undersöker fångsten i håven

Man måste inte ge sig långt ut i vattnet för att hitta tång. Ofta hittar man vackra exemplar även på stranden, dit den spolats upp med vågorna! I tångvallarna träffar man också på massor av spännande smådjur, som kurat ihop sig i tången för att söka skydd och mat.

Norikos tångsafari på stranden i Åsa
Vi utforskar tången som spolats upp på stranden

Dagens fångst

Vi hade god tånglycka och lyckades snabbt hitta följande arter, som alla finns med i vår bok ”Noriko på äventyr i tången”:

 • Havssallat
 • Tarmtång
 • Grönslick
 • Sågtång
 • Blåstång
 • Fingertång
 • Sargassosnärja
 • Snärjtång
 • Knöltång
 • Gaffeltång
 • Rödslick
 • Karragentång
 • Ålgräs

Under tångsafarin fick alla med sig varsin bingobricka av Norikos egna tångbingo. Denna dag blev det full pott och alla fick bingo! Om du vill ha ett eget tångbingo att ta med dig till stranden är du varmt välkommen att kontakta oss. Självklart är det gratis!

Norikos tångbingo
Norikos tångbingo och vykort med tång

Bland tångruskorna lever många spännande djur, såsom spiralrörmaskar, mossdjur och strandsnäckor. Det är superspännande att lära sig mer om dom och kika närmare på dom i förstoringsglas!

Norikos tångsafari med förstoringsglad
Vi beundrar tångens alla detaljer och smådjur med förstoringsglas

Provsmakning av tång

Tångsafarin avslutades med provsmakning av tång. Den torkade sockertången och dulsen föll alla i smaken. Barnen blev extra förtjusta i dulsen och ville ha påfyllning!

Norikos provsmakning av dulse
Barnens favorit! Provsmakning av dulse

Dulse är väldigt gott i alltifrån fisksoppa till chokladkaka. Den går att köpa i välsorterade ekolivsbutiker, till exempel på Tuvan ekolivs i Kungsbacka och Fram ekolivs i Göteborg. Vi drack också jättegott tångté med sockertång och rooibos från KLco i Varberg och pratade om alla spännande användningsområden som finns för tång.

Norikos tångsafari – fler tillfällen

Nästa tångsafari blir på Askimsbadet den 30 juni, i samarbete med Göteborgs naturhistoriska museum. Man anmäler sig här. Vi kommer också att anordna en tångsafari i Varberg i augusti. Mer info om detta kommer på hemsidan för Länsstyrelsen Halland. Varmt välkomna och god tånglycka till er alla i sommar!

Tångsafari – en oslagbar aktivitet på stranden!

Norikos bok ges ut på norska

Noriko åker till Norge

Gratulerer med dagen! Idag firar vi Norges nationaldag med att meddela att Norikos bok nu kommer att ges ut på norska! ”Noriko på eventyr i tangen” beräknas att ges ut i juni 2021, exakt ett år efter att Visto förlag gav ut boken på svenska. Den är översatt och ges ut av våra kära kollegor på Ting med tang i Norge. 

Noriko välkomnar dig på norska

Vi kan inte få nog av att läsa texten på norska och är fullkomligt förtrollade av det vackra norska språket. Här bjuder vi på ett smakprov av den första delen av Norikos välkomstdikt:

”Tenk at du kom hit
akkurat i dag
slik at jeg kan fortelle deg
om når frosten står som tusen diamanter og gnistrer i sagtangens tenner
om når tarmgrønsken bobler av latter
sånn at det kiler i hele magen
og slik at blæretangen kan si poff! og sprute vann på nesen din!” 

Norikos vän tarmtången

Tarmtång Ulva intestinalis

Och här beskriver Noriko sin vän tarmtången: ”Jeg synes at tarmgrønsken er utrolig vakker. Nesten selvlysende, gjennomsiktig grønn. Noen ganger, når jeg ikke har besøkt den på en stund, er den nesten sint knallgrønn. Men den er ikke langsint, og det er jo veldig bra! Så snart solen titter frem blir den i bedre humør og begynner å skimre i alle mulige grønne nyanser”.  

Norikos bok snart tillgänglig på norska

Just nu befinner sig boken för grafisk formgivning på Visto, som gett ut Norikos bok på svenska och är fantastiskt duktiga. Texten har finputsats av skickliga korrekturläsare på Denker Media och strax är det dags för boken att skickas till tryckeriet. Vi hoppas att kunna börja sälja boken på norska i juni!

Tack kära Anne-Lise og Bjørn Viken på Ting med tang för att ni översatt vår text med så mycket omsorg och kärlek. Vi ser fram emot att fira att Norikos bok ges ut på norska och boksläppet med er och alla Norikovänner i sommar!