Tång som mat

Visste du att tång, eller makroalger som de också heter, är supernyttig mat, som innehåller både mycket fiber och protein, samt livsviktiga vitaminer och mineraler? Dessutom är det fettsnål föda som stärker immunförsvaret genom att stimulera tillväxten av tarmbakterier! I Asien har man ätit tång i tusentals år. I Japan äter man runt 4-5 kilo alger per person och år. Kan ni gissa hur mycket vi svenskar äter? Bara 50 gram per person och år!

Norikos favoritmat är den knapriga knöltången, som du kan läsa mer om i boken ”Noriko på äventyr i tången”. Knöltången kallas också för gristång, då den är populär mat också bland grisar och använts en hel del som grisfoder.

Noriko påäventyr i tången: Noriko och knöltång, även kallad gristång. Ascophyllum nodosum.

I senaste numret av Allt om mat (nr 2, 2021) njuter vi av det inspirerande reportaget ”Grönt från det stora blå”. Här visar kocken Louise Johansson hur man kan använda svenska alger i sin egna matlagning.

Grönt från det stora blå - allt om mat.

Även i Göteborgs-Posten (30 januari 2021) kunde man i veckan läsa om tång som mat. I artikeln ”Så smakar maneter, tång och sjöpung” presenteras projektet ”Scary seafood” som ska få oss att äta outnyttjade marina resurser. I reportaget beskrivs också hur en testpanel får provsmaka olika marina produkter såsom bohuslänsk sockertång. Panelen gillade pesto och tapenade med tång och associerade tångsmaken med salta bad på västkusten. De föreslog också att man kan tillaga tång tillsammans med pasta och musslor eller fisk.

Så smakar tång, reportage i Göteborgs-Posten

Hemma hos Noriko är alger en oumbärlig ingrediens i vardagsmaten. Favoriträtterna just nu är fisksoppa med flingor av rödalgen dulse samt bakad potatis med smör och tångsalt med tarmtång och blåstång! Tveka inte att prova du också!

Sveriges miljömål och Agenda 2030 – nu kör vi!

Idag deltar Noriko i Miljömålskonferensen 2021, som anordnas av Länsstyrelsen i Halland. Vi diskuterar vad som hänt med det halländska arbetet för att uppfylla Sveriges miljömål och de globala målen i Agenda 2030 och tar avstamp inför fortsatta satsningar.

De globala målen och Sveriges miljömål är kärnan i Norikos verksamhet och vi arbetar ständigt för att bidra till att de ska uppnås. Nedan ser du en bild över de 17 globala målen, som antogs av FN 2015 inom ramen för Agenda 2030, för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.

Noriko på äventyr i tången: Kärnan i vår verksamhet är de globala målen i Agenda 2030.

När det gäller Sveriges miljömål ser vi en negativ utveckling för klimat, hav, våtmark, skog, växt- och djurliv både i Halland och nationellt. Några särskilda utmaningar som lyfts fram för just Halland är biologisk mångfald, klimatpåverkan från transporter och bevarande av åkermark. Nedan ser du en bild från Naturvårdsverkets hemsida, där de summerar vilka miljömål som uppnås nationellt 2020. Som ni ser är det bara målet som rör ”Skyddande ozonskikt” som uppnås. Övriga mål uppnås inte. Nu är det dags att ändra på det!

Noriko på äventyr i tången: Kärnan i vår verksamhet är Sveriges miljömål och Agenda 2030.

Idag inspireras vi på konferensen av fina exempel på vad som har gjorts för miljömålen – och taggas för att arbeta för att de uppfylls framöver. Om vi samlar alla aktörer i samhället kan vi lyckas uppnå målen. Som Jenny Hygert på Region Halland sa på dagens konferens: ”Alla kan vi göra något. Tillsammans kan vi göra massor!”. Miljömålen och Agenda 2030 – nu kör vi!

Workshops på stranden i maj

I vår inleder Noriko ett spännande samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Kungsbacka. Tillsammans arbetar vi för att sprida kunskap om havet!

Två workshops kommer att anordnas i Åsa, på Norikos favoritstrand Åsa Vita Sand. Man kan välja mellan två lördagar: 15 maj 2021 och 29 maj 2021, båda kl. 14-16.15.

Marie Lenngren samlar in tång i havet.

Tillsammans kommer vi att leta efter tång och smådjur i tångbäddarna på stranden och i det grunda vattnet. Du kommer att stöta på musslor, snäckor, havstulpaner, kräftdjur och så klart massor av spännande tång!

Under denna workshop kommer du att lära dig mer om:

– Havsmiljön längs den svenska västkusten

– Vad tång är

– De vanligaste arterna av tång

– De smådjur som lever bland tången

– Användningsområden för tång idag och i framtiden

– Trolla med tångens färg

– Räkna ut tångens ålder

– Smaka på olika tångprodukter

Priset är 150 kr/vuxen och 75 kr/barn. Anmälan via Studieförbundet Vuxenskolan Kungsbacka. Nu längtar vi till majsolen och hoppas att få träffa er på workshoparna!

Workshop i marinbiologi på stranden. Åsa Vita Sand, Åsa. Håvar, hinkar.

Nytt år, nya möjligheter!

Det nya året har kommit med strålande sol, snö och vintergnistrande tång! Noriko har varit ute och åkt pulka längs blåstången och beundrat iskristallerna längs sågtångens tandade kanter.

Vinter vid havet: sågtång (Fucus serratus) i snö och is.

Nu går vi mot ljusare tider och Noriko planerar för fullt inför vårens äventyr. Det kommer att bli filmer, workshops och guideturer om tång. Det kommer också att dyka upp nya spännande verktyg och material på hemsidan, så håll ögonen öppna! Vi kommer att tipsa om alla nyheter på sociala medier och i bloggen.

Sist men inte minst… vill Noriko viska en hemlighet i ditt öra. Många har hört av sig och bett om en uppföljare på ”Noriko på äventyr i tången” och nu kan vi glädja er med att det blir en! Noriko är i full färd med att plita ned de rafflande detaljerna om det senaste stora äventyret, och då kommer ni att få möta Norikos alla vänner bland DJUREN i tången! Håll i er för nu kör vi!

Vi önskar er alla en riktigt fin start på det nya året och hoppas att snart ses bland tångruskorna!

Noriko önskar God Jul & Gott Nytt År!

Nu är det dan före dan och Noriko och grisen mumsar knöltång, slår in de sista klapparna och njuter av julstämningen i tången.

Noriko och grisen äter knöltång (Ascophyllum nodosum), även kallad gristång
Noriko och grisen äter knöltång (Ascophyllum nodosum), även kallad gristång

Det har varit ett fantastiskt spännande år för Noriko. Sedan boken kom ut i somras har tiden sagt sviiiisch! Vi är sprängfyllda med idéer på fortsatta äventyr för Noriko och vännerna i tången, men först ska vi ta en skön ledighet, mumsa tång och bara vara.

Noriko önskar alla kära läsare och vänner en riktigt god jul och gott nytt år, med massor av tång och äventyr!

Norikos julgransfavorit, julgransalgen (Brongniartella byssoides)!
Norikos julgransfavorit, julgransalgen (Brongniartella byssoides)!

Noriko får Läromedelsförfattarnas stipendium

Så glada och hedrade vi är över att Noriko fick Läromedelsförfattarnas kopieringsstipendium för ”Noriko på äventyr i tången” och dess användning som läromedel under år 2020!

Det är otroligt kul att Norikos verk kan användas både som underhållning, inspiration och faktabank för allmänheten och som läromedel i pedagogiska sammanhang. Lärarhandledningen och de interaktiva verktygen på hemsidan är kostnadsfria, för att vara tillgängliga för alla. De är under ständig utveckling och kommer att utvecklas ännu mer under 2021.

Lärarhandledning till "Noriko på äventyr i tången"

Varmt välkomna att höra av er om ni har idéer på komplement till boken, som ni saknar, och idéer på hur Norikos verk kan bli ännu mer värdefulla för svenska skolor, förskolor och andra pedagogiska sammanhang!

Noriko skådar mareld, havets fyrverkeri

Den senaste veckan har vi kunnat skåda en fantastisk mareld längs den svenska västkusten. Många har uppmärksammat det rödfärgade vattnet på dagarna och det spektakulära ljusfenomenet i det nattsvarta havet. Givetvis har även Noriko varit ute och spanat!

Mareld i havet i Åsa, red tides, Noctiluca scintillans
Mareld i det rödfärgade havsvattnet

Mareld skapas bland annat av dinoflagellaten Noctiluca scintillans. Det finns många teorier om varför de sänder ut ljusblixtar. Den vanligaste är att de skrämmer bort djur som vill äta upp dem.

Vattenprov: Noctiluca scintillans
Mikroskopbild av det rödfärgade vattnet

Vi tog vattenprover både på det rödfärgade vattnet, där marelden var storslagen, och det klara vattnet en bit ifrån, där det var väldigt svag mareld. När vi studerade det rödfärgade vattnet i mikroskop såg vi mängder av den encelliga dinoflagellaten Noctiluca scintellans, som skapar mareld. I det klara vattnet såg vi väldigt få av denna men desto fler av olika sorters pigga mikroalger.

Vattenprov: Noctiluca scintillans mareld färgar vattnet rött, red tides
Våra prover av det rödfärgade vattnet, med stark mareld, och det klara vattnet

Norikos observationer uppmärksammades även av Dagens Nyheter.

Vi uppmanar alla som har möjlighet att ge sig ut och beskåda detta som kan liknas vid havets fyrverkeri. Helt fantastiskt att få uppleva havets magi alldeles inpå knuten!

Glad lucia!

Luciatåg i havet: Noriko som lucia med luciakrona av blåstång och ålgräs. Tångräkan är tomte och tångsnällan stjärngosse!

Idag firar Noriko lucia med vännerna i tången. Noriko får vara lucia med krona av blåstång och ålgräs. Den busiga tångräkan får vara tomte och beskedliga tångsnällan stjärngosse!

Vi passar på att slå in de sista julklapparna, med snärjtång som snöre.

Glad lucia alla vänner!

Noriko spanar tång på Årnäsudden

Idag begav Noriko sig med vännerna till Årnäsuddens vackra naturreservat, strax norr om Varberg, för att spana på tång och planera vårens tångguideturer! Trots luciadagens gråmulna himmel lyste tång och strandfynd upp vår dag. På stranden fann vi mängder av spännande arter!

Årnäsuddens naturreservat, tång på stranden
Den fina stranden som visade sig vara en riktig skattkammare för artfynd!
Årnäsuddens naturreservat, tångbäddar på stranden
Vacker tångbädd med sågtång, gaffeltång, rödslick och sockertång
Årnäsuddens naturreservat, knöltång Ascophyllum nodosum
Se här, vilken magnifik knöltångsplanta!
Årnäsuddens naturreservat, Mya arenaria, vanlig sandmussla
En vacker sandmussla
Hund på Årnäsuddens naturreservat
Norikos tånghund spanade över kustlandskapet
Enbuske, Årnäsuddens naturreservat
Att vara enbuske är inte lätt i detta karga, vindbitna landskap. Då blir det till att växa i samspel med vinden!
Årnäsuddens naturreservat, strandäng
Välbetade strandängar – ett paradis för vadarfåglar

Årnäsudden kommer vi absolut att besöka igen. Till våren och sommaren ser vi fram emot att se fåglarna samlas, tången frodas och strandblommorna blomstra. Och tänk att sedan, framåt sensommaren och hösten, se ljungen blomma över de magnifika hedarna!

Norikos julklappspaket

Nu lanserar vi årets julklappspaket med tångtema! I samarbete med fantastiska Tångkullan har vi tagit fram ett litet antal exklusiva paket bestående av Norikos bok och Tångkullans Tångsalt. Ett av Norikos julkort medföljer! Du kan beställa det direkt till mottagaren och få det inslaget.

Norikos julklappspaket med boken "Noriko på äventyr i tången" och Tångkullans tångsalt

Tångkullans Tångsalt” är ett mathantverk gjort av handplockad tång från Bohuslän med örtblandning från Dalarna. Det innehåller havssalt, gräslök, rörhinna, citronverbena och blåstång. Tångsaltet passar till allt ifrån sallad, grillad kyckling, lax och kött till ugnsrostade grönsaker.

Noriko på äventyr i tången” är Sveriges första barnbok om tång. Den riktar sig till barn runt 4-12 år och är full av havsäventyr, spännande fakta om tång och tips på pyssel och kreativt skapande.

Julklappspaket: Noriko på äventyr i tången och Tångkullans tångsalt på julduk.

Paketet kostar 199 kr/st och det är fraktfritt fram till jul! Självklart kan du få boken signerad! Beställ Norikos julklappspaket här!

Norikos julkort: Noriko som lucia, Noriko med knöltång och julgris, julgransalg