Boken

"Noriko på äventyr i tången", Sveriges första barnbok om tång, av Marie Lenngren och Ingmari Åkerman

Tänk att det länge funnits massor av barnböcker om blommor, träd och svampar – men ingen om tång! ”Noriko på äventyr i tången” är Sveriges första barnbok om tång. I detta äventyr inspireras du att utforska havsstranden, lär dig massor av spännande saker om tång och får ett helt gäng pysselidéer!

Du kan beställa boken i vår webbshop Lilla havsbutiken. Självklart kan du få den signerad! Den finns också tillgänglig hos ett stort antal utvalda återförsäljare.

 


Noriko på äventyr i tången: Fucus serratus sågtång och Fucus vesiculosis blåstång

Tång är hetare än någonsin

Tång – stora alger i havet – är hetare än någonsin. Inte bara spelar de en allt större roll som livsmedel och energikälla, de kan också begränsa klimatförändringarna och övergödningen samt öka den biologiska mångfalden i havet.

Noriko sågar med sågtång Fucus serratus

Äntligen en barnbok med fakta om tång!

Som marinbiolog och småbarnsförälder upptäckte jag att det inte fanns någon barnbok om tång – det bestämde jag mig för att ändra på! Jag ville baka in fascinerande fakta i en medryckande berättelse med vackra bilder, där läsaren får följa med på spännande äventyr tillsammans med en god vän – och där föddes Noriko. Med värme och glimten i ögat tar hon läsaren i handen och bjuder in till världen under vattenytan. Av bara farten lär du dig massor av roliga saker om tång och att känna igen de vanligaste sorterna! Efter att ha läst boken kan du enkelt briljera med dina nya kunskaper på stranden. 

Noriko med snärjtång Chorda filum

Fantasi och skapande

Som en röd tråd genom boken uppmuntras du inte bara till nya faktakunskaper utan också till eget skapande och fantiserande, som i följande stycke:

”Och namnen de kan ha, de ger mig så roliga bilder i huvudet att jag blir alldeles glad. Tänk dig en julgransalg, en olivslemming, en slemklumping eller en ostrontjuv! Ja, några sorter heter faktiskt så! Det finns också tång som kallas krulltrassel, korvsnöre och gyllenskägg. Ibland plockar jag fram färgglada pennor och ritar fantasibilder av hur jag tror att de ser ut. Tror du att det hänger en stjärna i toppen av julgransalgen? Och tror du att ostrontjuven verkligen stjäl ostron? Då kanske Polis Gyllenskägg kommer efter och jagar honom!”

Noriko på äventyr i tången

%d bloggare gillar detta: