Om oss

Våren 2020 blev en dröm till verklighet: den illustrerade barnboken ”Noriko på äventyr i tången” blev redo att möta världen! Runt boken håller en hel värld – Norikos värld – på att växa fram. Nu finns den tryckta boken, e-boken och lärarhandledningen tillgängliga. Frågesporter och korsord, blogg, konstgalleri och butik har också blivit till – och resan har bara börjat.

Teckning av nervtång, Delesseria sanguinea

Varför tång?

Tång – stora alger i havet – är hetare än någonsin. Inte bara spelar de en allt större roll som livsmedel och energikälla, de kan också begränsa klimatförändringarna och övergödningen samt öka den biologiska mångfalden i havet. Jag som skrivit boken är marinbiolog och har i flera år guidat grupper vid havet. När man kommer till stranden är tången ofta bland det allra första man stöter på, som en inbjudan till en annan värld – havets värld. 

Noriko kom till

Jag saknade en svensk barnbok som handlar om tång – och bestämde mig för att skapa en!
När texten var klar ville Noriko ta form även i bild. Där kom min mamma, Ingmari Åkerman, som både är konstvetare och lärare, in och hjälpte Noriko varsamt fram på målarduken. Därefter gav jag mig på att illustrera algerna. Det har varit en stor glädje för oss att skapa bilderna i boken tillsammans.

Noriko och havssallat Ulva lactuca
Fucus serratus sågtång

Min förhoppning

Jag hoppas att vår bok och verktygen på vår hemsida ska inspirera dig att lära dig mer om tång och havet.

Och du, sluta aldrig fråga! Havet är oändligt och frågorna likaså! Ta på snorkeln, för nu bär det av på äventyr i tången!


Med glada tånghälsningar,
Marie Lenngren  


Marie Lenngren plockar tång

%d bloggare gillar detta: