Alger i mat

Nu är alger i mat verkligen superhett! Både i stjärnkockarnas finrestauranger och i hemmaköket börjar nu algerna göra sig ordentligt hemmastadda. Och det är inte överraskande – alger är både nyttiga, supergoda, hållbar och klimatsmart mat! Hemma hos Noriko används de både i vardagen och till fest, som smakförstärkare och tillbehör och ger en underbar smak av hav och umami.

Noriko på äventyr i tången med gaffeltång

Alger i mat – havets superfood

Tång, stora alger i havet, kallas ofta för ”superfood” på grund av att det är så nyttigt att äta. Tång innehåller få kalorier men är rika på vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter, proteiner och nyttiga fettsyror. Det innehåller också mycket kolhydrater, varav största delen är fibrer som kroppen inte tar upp och som har gynnsamma effekter i kroppen. Flera ämnen i tången påverkar också bakteriefloran i tarmen positivt och används i sjukvården för att behandla mag- och tarmproblem.  

Tång innehåller mycket naturligt jod och är därför en mycket god källa för att motverka jodbrist. Jod ingår i sköldkörtelhormoner som deltar i ämnesomsättningen. Vissa grupper är lite extra i riskzonen för jodbrist, t ex veganer och de som inte använder joderat salt. Eftersom alger innehåller så mycket naturligt jod ska man inte överkonsumera dem. Tång ska ses som en smaksättare och tillbehör. OBS! Gravida och ammande kvinnor rekommenderas att inte äta alger. Om du har problem med sköldkörteln ska du rådfråga en läkare innan du äter alger. 

Mathantverk med smak av hav

Det är inte så lätt att alltid ge sig ut och samla tång själv, men det behöver man inte göra för att kunna använda det i sin matlagning! Nu finns det många spännande tångprodukter i Sverige med hållbart handskördad eller odlad tång från bland andra Nordic Seafarm, Tångkullan och Scandsea. I Norikos egna Lilla havsbutiken har vi samlat våra absoluta favoriter bland hållbart mathantverk med smak av tång och hav. Här finns bland annat sockertång, tångflingor, fingertångskrydda, havsknäcke och tångsalt – alla med fantastiska smaker av hav, umami och salt!

Sockertång hos Lilla havsbutiken
Torkade flingor av hållbart odlad sockertång från Lilla havsbutiken
Tångflingor hos Lilla havsbutiken
Tångflingor med hållbart handskördade blåstångsknoppar, rörhinna, sockertång och söl.
Fingertångskrydda hos Lilla havsbutiken
Fingertångskrydda – supergod krydda med fingertång, chiafrön, sesamfrön och havssalt.
Havsknäcke hos Lilla havsbutiken
Havsknäcke – detta havsdoftande fröknäcke består till 20 % av svensk tång och i övrigt av blandade fröer som pumpakärnor, solroskärnor och majsmjöl.
Tångkullans tångsalt hos Lilla havsbutiken
Tångkullans tångsalt består av handplockad tång från Bohuslän och örtblandning från Dalarna. Det innehåller havssalt, gräslök, rörhinna, citronverbena och blåstång.

Här hittar du recept och inspiration

I början kan det kännas lite ovant att laga mat med tång, men när du väl börjat kommer du inte att kunna sluta. Det är så gott! Du hittar inspiration och supergoda recept med tång hos bland annat Nordic seafarmCatxalot och Bohus Seaculture samt i den fina boken ”Plocka tång & strandväxter” av Linnéa Sjögren & Karolina Martinsson. Du kan också läsa mer om tång i Norikos bok ”Noriko på äventyr i tången”. Stort lycka till med matlagningen och utforskandet av havets skafferi!

Lämna ett svar

%d