Blogg

Välkommen till Norikos tångblogg! Här får du följa Norikos äventyr med boken ”Noriko på äventyr i tången” och ta del av senaste nytt om tång! Du kan också se när Noriko upptäcker mareld, lagar tångchips och trollar med tångens färg. I bloggen tipsar Noriko också om fascinerande filmer, böcker och nyheter om tång och testar spännande tångprodukter som tångmassage.

Noriko på flygande matta av grönslick

Norikos tångsafari i Åsa

I helgen var det äntligen dags för Norikos tångsafari i Åsa! Denna aktivitet anordnade vi tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan som delar vår passion för delaktighet, insikt och kunskap. Vädret visade sig från sin bästa sida och solen sken från blå himmel när vi tillsammans vandrade ut i den mjuka sanden på Åsa Vita Sand. EfterFortsätt läsa ”Norikos tångsafari i Åsa”

”Noriko på äventyr i tången” blir pjäs!

I sommar har det gått ett år sedan vi gav ut ”Noriko på äventyr om tången”, Sveriges första barnbok om tång på Visto förlag. I boken får läsarna lära känna Sveriges vanligaste tångarter och följa med den lilla filuren Noriko på äventyr i havet. Vår vision med Norikos värld är att inspirera människor att utforskaFortsätt läsa ””Noriko på äventyr i tången” blir pjäs!”

Trolla med tångens färg

Visste du att man kan trolla med tångens färg? Om du hittar en bit färsk brunalg, till exempel blåstång, sågtång eller sockertång, på stranden eller i havet kan du ta hem den och lägga ned i kokande vatten. Då ska du se att på bara några sekunder händer något nästintill magiskt med färgen! Kolla inFortsätt läsa ”Trolla med tångens färg”

Noriko skördar sockertång

I julas hade Noriko skrivit en sak allra högst upp på önskelistan: en andel i sockertångsodlingen hos Ten Island Seafarm. Gissa om hon blev glad när just det låg under granen! I påskhelgen var det äntligen dags att hämta vår andel av skörden. Sockertång har en mild och god umamismak och ska skördas i mars/april,Fortsätt läsa ”Noriko skördar sockertång”

Norikos bok blir pjäs – testläsare sökes!

Nu är det klart – Norikos bok ”Noriko på äventyr i tången” blir till teaterpjäs! Arbetar du med NO i grundskolan, är intresserad av drama/teater och skulle vilja testläsa Norikos pjäs? I somras gav vi ut ”Noriko på äventyr i tången”, Sveriges första barnbok om tång, med tillhörande lärarhandledning. Nu har vi gjort en dramatiseringFortsätt läsa ”Norikos bok blir pjäs – testläsare sökes!”

Noriko uppmärksammar sjögräs

Visste du att mars månad är ”Seagrass awareness month”? Då arbetar Noriko lite extra för att öka kunskapen om just sjögräs! Idag har Noriko deltagit i det marinpedagogiska nätverkets inspirationsträff om sjögräs. Här har vi fått ta del av senaste nytt på forskningsfronten genom Louise Eriander, forskare vid Zorro, ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om förvaltning ochFortsätt läsa ”Noriko uppmärksammar sjögräs”

Tångmiddag hos Noriko

Ikväll blev det tångmiddag hos Noriko! Inspirerade av underbara recept på bl a Noribröd hos Allt om mat och en tångdoftande cookalong med Taste by Louise bestämde vi oss för att tillaga en middag med doft och smak av tång! Norikos tångbröd Först bakade vi vårt favoritbröd, ett surdegsbröd från Åkermannens bröd som mästerbagaren AndersFortsätt läsa ”Tångmiddag hos Noriko”

Tång som mat

Visste du att tång, eller makroalger som de också heter, är supernyttig mat, som innehåller både mycket fiber och protein, samt livsviktiga vitaminer och mineraler? Dessutom är det fettsnål föda som stärker immunförsvaret genom att stimulera tillväxten av tarmbakterier! I Asien har man ätit tång i tusentals år. I Japan äter man runt 4-5 kiloFortsätt läsa ”Tång som mat”

Sveriges miljömål och Agenda 2030 – nu kör vi!

Idag deltar Noriko i Miljömålskonferensen 2021, som anordnas av Länsstyrelsen i Halland. Vi diskuterar vad som hänt med det halländska arbetet för att uppfylla Sveriges miljömål och de globala målen i Agenda 2030 och tar avstamp inför fortsatta satsningar. De globala målen och Sveriges miljömål är kärnan i Norikos verksamhet och vi arbetar ständigt förFortsätt läsa ”Sveriges miljömål och Agenda 2030 – nu kör vi!”

Läser in…

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.


Följ min blogg

Få nytt innehåll direkt till din inkorg.

%d bloggare gillar detta: