Norikos tångsafari i Åsa

I helgen var det äntligen dags för Norikos tångsafari i Åsa! Denna aktivitet anordnade vi tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan som delar vår passion för delaktighet, insikt och kunskap.

Vädret visade sig från sin bästa sida och solen sken från blå himmel när vi tillsammans vandrade ut i den mjuka sanden på Åsa Vita Sand. Efter en snabb introduktion till tångens fascinerande värld begav vi oss med håvar och hinkar ut till vattnet och strandkanten för att samla in spännande tång.

Norikos tångsafari kika på tång
Vi undersöker fångsten i håven

Man måste inte ge sig långt ut i vattnet för att hitta tång. Ofta hittar man vackra exemplar även på stranden, dit den spolats upp med vågorna! I tångvallarna träffar man också på massor av spännande smådjur, som kurat ihop sig i tången för att söka skydd och mat.

Norikos tångsafari på stranden i Åsa
Vi utforskar tången som spolats upp på stranden

Dagens fångst

Vi hade god tånglycka och lyckades snabbt hitta följande arter, som alla finns med i vår bok ”Noriko på äventyr i tången”:

 • Havssallat
 • Tarmtång
 • Grönslick
 • Sågtång
 • Blåstång
 • Fingertång
 • Sargassosnärja
 • Snärjtång
 • Knöltång
 • Gaffeltång
 • Rödslick
 • Karragentång
 • Ålgräs

Under tångsafarin fick alla med sig varsin bingobricka av Norikos egna tångbingo. Denna dag blev det full pott och alla fick bingo! Om du vill ha ett eget tångbingo att ta med dig till stranden är du varmt välkommen att kontakta oss. Självklart är det gratis!

Norikos tångbingo
Norikos tångbingo och vykort med tång

Bland tångruskorna lever många spännande djur, såsom spiralrörmaskar, mossdjur och strandsnäckor. Det är superspännande att lära sig mer om dom och kika närmare på dom i förstoringsglas!

Norikos tångsafari med förstoringsglad
Vi beundrar tångens alla detaljer och smådjur med förstoringsglas

Provsmakning av tång

Tångsafarin avslutades med provsmakning av tång. Den torkade sockertången och dulsen föll alla i smaken. Barnen blev extra förtjusta i dulsen och ville ha påfyllning!

Norikos provsmakning av dulse
Barnens favorit! Provsmakning av dulse

Dulse är väldigt gott i alltifrån fisksoppa till chokladkaka. Den går att köpa i välsorterade ekolivsbutiker, till exempel på Tuvan ekolivs i Kungsbacka och Fram ekolivs i Göteborg. Vi drack också jättegott tångté med sockertång och rooibos från KLco i Varberg och pratade om alla spännande användningsområden som finns för tång.

Norikos tångsafari – fler tillfällen

Nästa tångsafari blir på Askimsbadet den 30 juni, i samarbete med Göteborgs naturhistoriska museum. Man anmäler sig här. Vi kommer också att anordna en tångsafari i Varberg i augusti. Mer info om detta kommer på hemsidan för Länsstyrelsen Halland. Varmt välkomna och god tånglycka till er alla i sommar!

Tångsafari – en oslagbar aktivitet på stranden!

Lämna ett svar

%d