”Noriko på äventyr i tången” blir pjäs!

Noriko på flygande matta av grönslick

I sommar har det gått ett år sedan vi gav ut ”Noriko på äventyr om tången”, Sveriges första barnbok om tång på Visto förlag. I boken får läsarna lära känna Sveriges vanligaste tångarter och följa med den lilla filuren Noriko på äventyr i havet. Vår vision med Norikos värld är att inspirera människor att utforska havet och alla de spännande organismer som finns däri.

Boken fick ett varmt välkomnande och har, sedan den släpptes, sålts i över 1000 exemplar. Noriko har blivit en kär figur för många barn och vuxna och beskrivits som en ny Plupp på västkusten. Boken kompletteras av en kostnadsfri lärarhandledning och interaktiva verktyg. För att nå ut med vårt budskap till en bredare publik, och hjälpa pedagoger och teatergrupper att sprida kunskap om havet på ett lustfyllt sätt, bestämde vi oss för att dramatisera boken. Saken är klar: nu blir ”Noriko på äventyr i tången” pjäs! Vi brinner för teater och drama och det var en stor glädje att skapa den. Vi hoppas att du som läsare ska få inspiration i pjäsen att ta ännu ett steg in i Norikos värld och leva dig in i alla brokiga karaktärers levnadsöden! 

Varför en pjäs om tång?

Ämnet tång – de stora algerna i havet – är mer aktuellt än någonsin. Tång har mycket viktiga funktioner i våra ekosystem, bl a genom att motverka klimatförändringarna och övergödningen i kustområden samt genom att öka den biologiska mångfalden i havet. Dessutom kan vi människor använda tång på ett oändligt antal sätt, till alltifrån energi och plast till ett klimatsmart och hälsosamt livsmedel. Genom att göra en pjäs om tång kan vi nå ut med kunskap om tång till fler på ett roligt och lustfyllt sätt!

Tångruska från boken Noriko på äventyr i tången

Varför ska man spela teater?

Att arbeta med teater och drama innebär lust, kreativitet och glädje. Det ger en fin gemenskap i gruppen och en lustfylld arbetsglädje som har positiva effekter på både stämning och övrigt skolarbete. När alla tillsammans får bidra på det sätt som känns rätt för just dem och uppmuntrar varandra skapas en känsla av delaktighet och gemenskap. Alla måste inte spela roller på själva scenen, det finns massor av viktiga uppgifter runtomkring. En del kanske trivs allra bäst med att sy kostymer, hitta saker till scenografin eller måla kulisser, eller är i sitt esse som ljud- och ljustekniker? Det viktiga är att alla känner att vi gör detta, tillsammans. Vi har ett gemensamt mål och resultatet blir allra bäst när vi peppar varann!

När man spelar teater övar man upp många färdigheter. Man lär sig framträda inför andra, utveckla sin kreativitet, ta ansvar, öva in repliker och tala högt och tydligt. Man befäster kunskaper inom ämnet som pjäsen handlar om, i detta fall vatten och biologi. Det utgör också en utmärkt del i ett ämnesövergripande temaarbete, där man kan knyta ihop många skolämnen, alltifrån svenska, SO och NO till bild, slöjd och musik. Det sätter guldkant på tillvaron och gör det extra roligt och meningsfullt att gå till skolan, när man vet att man ska jobba med ett spännande projekt ihop, och ens egen del är viktig!

Noriko på äventyr i tången med gaffeltång

Vill du spela vår pjäs om ”Noriko på äventyr i tången”?

Varmt välkomna att kontakta oss, så skickar vi dig pjäsen kostnadsfritt med utförliga anvisningar och råd om hur du sätter upp den på ett smidigt sätt!

Trolla med tångens färg

Visste du att man kan trolla med tångens färg? Om du hittar en bit färsk brunalg, till exempel blåstång, sågtång eller sockertång, på stranden eller i havet kan du ta hem den och lägga ned i kokande vatten. Då ska du se att på bara några sekunder händer något nästintill magiskt med färgen!

Kolla in när Noriko trollar med tångens färg i den senaste videon!

Titta vad som händer med dess färg! De mörka färgämnena bryts ner så att det gröna klorofyllet syns i all sin färgglada prakt! ​Läs mer om spännande pyssel som du kan göra med tång i vår bok ”Noriko på äventyr i tången”!

Noriko skördar sockertång

I julas hade Noriko skrivit en sak allra högst upp på önskelistan: en andel i sockertångsodlingen hos Ten Island Seafarm. Gissa om hon blev glad när just det låg under granen!

I påskhelgen var det äntligen dags att hämta vår andel av skörden. Sockertång har en mild och god umamismak och ska skördas i mars/april, innan det blir för ljust och varmt. Då är den en riktig vårprimör, krispig och med smak av salt och hav. Sockertången vi hämtade sken som guld i solen. Inte undra på att den kallas för ”havets guld”!

Marie Lenngren beundrar den nyskördade sockertången
Anna Wångmar på Ten Islands Seafarm visar vår fina sockertång

Att ta hand om nyskördad sockertång

När vi kom hem blev det full fart. Det mesta av sockertången skulle torkas, för att kunna förvaras i flera år och vid behov användas i alltifrån fisksoppa och bröd till kryddor och som extra smaksättning. Solen sken och det var perfekt vind för att torka den ute, så vi hängde upp de vackra plantorna på linor ute på altanen. Vi torkade också en del i ugn. En del förvällde vi, för att frysa in och ta fram till fisksoppa. Som i ett trollslag var hela vårt hem fyllt av underbar tång!

Sockertång som torkas i solen
Så här vacker var sockertången när vi hängde upp den för att torka!
Norikos sockertång som torkat i solen
Så här såg sockertången ut efter att den hängt på lina och torkat i solen några timmar
Noriko torkar sockertång i ugnen
Sockertång som torkas i ugnen på 60 grader i två timmar

Den magnifika sockertången

Sockertång, Saccharina latissima, växer från ca en meters djup på den svenska västkusten och kan bli ett par meter lång. I vår bok ”Noriko på äventyr i tången” har den magnifika sockertången ett alldeles eget uppslag och det finns även med ett recept på tångchips med i pysselsektionen. Det receptet använde vi i dagens chipsverkstad! Här kan du se en film på när Noriko tillagar tångchips till fredagsmyset!

Noriko på äventyr i tången
Boken ”Noriko på äventyr i tången”
Noriko tillagar tångchips
Sockertång som ska bli till tångchips enligt Norikos favoritrecept

Odling av sockertång

När man odlar sockertång i havet fäster man algerna på linor, som hängs horisontellt och hålls på plats med hjälp av bojar och förankringar i botten. Där får den växa till sig under perioden oktober – april tills det är dags att skörda. Genom att odla i havet tar man inte upp någon plats på land för livsmedelsproduktion. Man behöver heller varken vattna eller gödsla odlingarna, allt tas direkt från havet. Man förbättrar också miljön genom att minska övergödning, motverka klimatförändringar och gynna biologisk mångfald.

För en vecka sedan gjorde tång entré på Göteborgs fiskauktion. Cassandra Köbbel och Anna Wångmar från Ten Islands Sea farm sålde slut på all sockertång de hade med och fick 850 kronor för ett halvkilo färsk tång! Vi tror att detta bara är början. Tång kommer att ta allt snabbare steg in på våra middagstallrikar. Kanske vill du också bli tångbonde nästa år?

Norikos bok blir pjäs – testläsare sökes!

Nu är det klart – Norikos bok ”Noriko på äventyr i tången” blir till teaterpjäs! Arbetar du med NO i grundskolan, är intresserad av drama/teater och skulle vilja testläsa Norikos pjäs?

Noriko på flygande matta av grönslick

I somras gav vi ut ”Noriko på äventyr i tången”, Sveriges första barnbok om tång, med tillhörande lärarhandledning. Nu har vi gjort en dramatisering av boken som riktar sig till åk F-6. Innan vi publicerar den skulle vi vilja få lite feedback från pedagoger som arbetar i grundskola och är intresserade av NO i kombination med teater. Som tack får man en gratis bok! Maila oss på info@hejnoriko.se och anmäl ditt intresse. Vi väljer ut 5 testläsare som är spridda över landet och olika sorters skolor/årskurser.

Du får också jättegärna höra av dig om du är intresserad av att ta del av pjäsen när den är klar!

Noriko uppmärksammar sjögräs

Visste du att mars månad är ”Seagrass awareness month”? Då arbetar Noriko lite extra för att öka kunskapen om just sjögräs!

Noriko och ålgräs, Zostera marina

Idag har Noriko deltagit i det marinpedagogiska nätverkets inspirationsträff om sjögräs. Här har vi fått ta del av senaste nytt på forskningsfronten genom Louise Eriander, forskare vid Zorro, ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om förvaltning och restaurering av ålgräsängar i Sverige.

Sjögräs, blomväxter som anpassat sig till att leva i havet, har en enormt viktig roll som uppväxtmiljö för många djur i havet. I områden med ålgräs är biodiversiteten hela 10-100 ggr högre! De har också en viktig roll i kampen mot övergödning och klimatförändringarna, då de tar upp mycket näring och koldioxid samt lagrar kol. Dessutom stabiliserar de våra mjuka bottnar och skapar klarare vatten.

Idag är våra sjögräsängar hotade på många sätt, bl a av övergödning, fiske och exploatering. Sedan 1980-talet har 60 % försvunnit i Bohuslän. Nu försöker man öka medvetenheten om vikten av att bevara befintliga ålgräsängar och man arbetar även med att plantera nya ängar med skott av ålgräs.

När man är ute och letar tång hittar man ofta ålgräs. Därför har ålgräset, trots att det inte är tång utan en blomväxt, ett alldeles eget uppslag i Norikos bok ”Noriko på äventyr i tången”!

Tångmiddag hos Noriko

Ikväll blev det tångmiddag hos Noriko! Inspirerade av underbara recept på bl a Noribröd hos Allt om mat och en tångdoftande cookalong med Taste by Louise bestämde vi oss för att tillaga en middag med doft och smak av tång!

Norikos tångbröd

Först bakade vi vårt favoritbröd, ett surdegsbröd från Åkermannens bröd som mästerbagaren Anders Åkerman kallar för ”det enklaste och bästa surdegsreceptet”. Istället för vanligt havssalt valde vi Tångkullans tångsalt. Detta underbara havssalt innehåller både tarmtång och blåstång från den bohuslänska västkusten och timjan och gräslök från Dalarna. Om du vill kan du knipa en av våra sista burkar i Norikos butik. Brödet tar tre dagar på sig att bli klart, så det krävs lite framförhållning, men är så roligt att baka och smakar gudomligt! Helt klart det bästa surdegsreceptet som finns, tycker vi!

Norikos tångbröd

Norikos fiskgryta med tång

Till brödet serverade Noriko en havsdoftande fiskgryta. Först fräste vi purjolök och vitlök i rapsolja i en rustik gjutjärnsgryta. Därefter hällde vi i vatten och krossad tomat tillsammans med franska örter och lite grönsaksbuljong. Efter detta var det dags att tillsätta skalad potatis, palsternacka och morot i mindre bitar. Nu kom vi till den roligaste biten: tång! Dagen till ära hade vi införskaffat två nya tångprodukter: fingertångskrydda med fingertång, chiafrön, sesamfrön och havssalt samt tångflingor med blåstångsknoppar, rörhinna, sockertång och söl.

Laga mat med tång, tångflingor i Norikos fiskgryta

När detta fått koka ihop en stund tillsatte vi slutligen fryst majs och grytbitar av lax. Detta fick puttra några minuter och sen, voilà! Efter lite avsmakning med peppar och salt, samt lite dekorativa tångflingor strösslade på toppen, var väntan äntligen över. Norikos tångmiddag var redo att serveras, med förföriska dofter av tång!

Laga mat med tång och få inspiration från Norikos fiskgryta med tång

Tång i mat

Att ha tång i maten ger en härlig smak av hav, umami och sälta. Att sätta tänderna i tångbröd och låta sig smaka en sked fisksoppa, samtidigt som du sluter ögonen och verkligen känner in smakerna, är som att dyka ned i havet och snorkla runt bland tångruskorna för en stund. Scandsea, som tillverkar tångflingorna vi testade i dagens middag, skriver på sin hemsida om smaken på tångflingorna så här: ”Sälta och havssmak från blåstångsknopparna, sötma, tryffel, fräschhet från rörhinnan, umami från sockertången samt röksmak från sölen”. Ja, ni kan bara ana vilken smaksensation det är! Tångmiddag hos Noriko kommer att bli en återkommande tradition. Testa att laga mat med tång ni också, och skriv bland kommentarerna nedan hur det blev!

Tång som mat

Visste du att tång, eller makroalger som de också heter, är supernyttig mat, som innehåller både mycket fiber och protein, samt livsviktiga vitaminer och mineraler? Dessutom är det fettsnål föda som stärker immunförsvaret genom att stimulera tillväxten av tarmbakterier! I Asien har man ätit tång i tusentals år. I Japan äter man runt 4-5 kilo alger per person och år. Kan ni gissa hur mycket vi svenskar äter? Bara 50 gram per person och år!

Norikos favoritmat är den knapriga knöltången, som du kan läsa mer om i boken ”Noriko på äventyr i tången”. Knöltången kallas också för gristång, då den är populär mat också bland grisar och använts en hel del som grisfoder.

Noriko påäventyr i tången: Noriko och knöltång, även kallad gristång. Ascophyllum nodosum.

I senaste numret av Allt om mat (nr 2, 2021) njuter vi av det inspirerande reportaget ”Grönt från det stora blå”. Här visar kocken Louise Johansson hur man kan använda svenska alger i sin egna matlagning.

Grönt från det stora blå - allt om mat.

Även i Göteborgs-Posten (30 januari 2021) kunde man i veckan läsa om tång som mat. I artikeln ”Så smakar maneter, tång och sjöpung” presenteras projektet ”Scary seafood” som ska få oss att äta outnyttjade marina resurser. I reportaget beskrivs också hur en testpanel får provsmaka olika marina produkter såsom bohuslänsk sockertång. Panelen gillade pesto och tapenade med tång och associerade tångsmaken med salta bad på västkusten. De föreslog också att man kan tillaga tång tillsammans med pasta och musslor eller fisk.

Så smakar tång, reportage i Göteborgs-Posten

Hemma hos Noriko är alger en oumbärlig ingrediens i vardagsmaten. Favoriträtterna just nu är fisksoppa med flingor av rödalgen dulse samt bakad potatis med smör och tångsalt med tarmtång och blåstång! Tveka inte att prova du också!

Sveriges miljömål och Agenda 2030 – nu kör vi!

Idag deltar Noriko i Miljömålskonferensen 2021, som anordnas av Länsstyrelsen i Halland. Vi diskuterar vad som hänt med det halländska arbetet för att uppfylla Sveriges miljömål och de globala målen i Agenda 2030 och tar avstamp inför fortsatta satsningar.

De globala målen och Sveriges miljömål är kärnan i Norikos verksamhet och vi arbetar ständigt för att bidra till att de ska uppnås. Nedan ser du en bild över de 17 globala målen, som antogs av FN 2015 inom ramen för Agenda 2030, för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.

Noriko på äventyr i tången: Kärnan i vår verksamhet är de globala målen i Agenda 2030.

När det gäller Sveriges miljömål ser vi en negativ utveckling för klimat, hav, våtmark, skog, växt- och djurliv både i Halland och nationellt. Några särskilda utmaningar som lyfts fram för just Halland är biologisk mångfald, klimatpåverkan från transporter och bevarande av åkermark. Nedan ser du en bild från Naturvårdsverkets hemsida, där de summerar vilka miljömål som uppnås nationellt 2020. Som ni ser är det bara målet som rör ”Skyddande ozonskikt” som uppnås. Övriga mål uppnås inte. Nu är det dags att ändra på det!

Noriko på äventyr i tången: Kärnan i vår verksamhet är Sveriges miljömål och Agenda 2030.

Idag inspireras vi på konferensen av fina exempel på vad som har gjorts för miljömålen – och taggas för att arbeta för att de uppfylls framöver. Om vi samlar alla aktörer i samhället kan vi lyckas uppnå målen. Som Jenny Hygert på Region Halland sa på dagens konferens: ”Alla kan vi göra något. Tillsammans kan vi göra massor!”. Miljömålen och Agenda 2030 – nu kör vi!

Workshops på stranden i maj

I vår inleder Noriko ett spännande samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Kungsbacka. Tillsammans arbetar vi för att sprida kunskap om havet!

Två workshops kommer att anordnas i Åsa, på Norikos favoritstrand Åsa Vita Sand. Man kan välja mellan två lördagar: 15 maj 2021 och 29 maj 2021, båda kl. 14-16.15.

Marie Lenngren samlar in tång i havet.

Tillsammans kommer vi att leta efter tång och smådjur i tångbäddarna på stranden och i det grunda vattnet. Du kommer att stöta på musslor, snäckor, havstulpaner, kräftdjur och så klart massor av spännande tång!

Under denna workshop kommer du att lära dig mer om:

– Havsmiljön längs den svenska västkusten

– Vad tång är

– De vanligaste arterna av tång

– De smådjur som lever bland tången

– Användningsområden för tång idag och i framtiden

– Trolla med tångens färg

– Räkna ut tångens ålder

– Smaka på olika tångprodukter

Priset är 150 kr/vuxen och 75 kr/barn. Anmälan via Studieförbundet Vuxenskolan Kungsbacka. Nu längtar vi till majsolen och hoppas att få träffa er på workshoparna!

Workshop i marinbiologi på stranden. Åsa Vita Sand, Åsa. Håvar, hinkar.

Nytt år, nya möjligheter!

Det nya året har kommit med strålande sol, snö och vintergnistrande tång! Noriko har varit ute och åkt pulka längs blåstången och beundrat iskristallerna längs sågtångens tandade kanter.

Vinter vid havet: sågtång (Fucus serratus) i snö och is.

Nu går vi mot ljusare tider och Noriko planerar för fullt inför vårens äventyr. Det kommer att bli filmer, workshops och guideturer om tång. Det kommer också att dyka upp nya spännande verktyg och material på hemsidan, så håll ögonen öppna! Vi kommer att tipsa om alla nyheter på sociala medier och i bloggen.

Sist men inte minst… vill Noriko viska en hemlighet i ditt öra. Många har hört av sig och bett om en uppföljare på ”Noriko på äventyr i tången” och nu kan vi glädja er med att det blir en! Noriko är i full färd med att plita ned de rafflande detaljerna om det senaste stora äventyret, och då kommer ni att få möta Norikos alla vänner bland DJUREN i tången! Håll i er för nu kör vi!

Vi önskar er alla en riktigt fin start på det nya året och hoppas att snart ses bland tångruskorna!