Tångmiddag hos Noriko

Ikväll blev det tångmiddag hos Noriko! Inspirerade av underbara recept på bl a Noribröd hos Allt om mat och en tångdoftande cookalong med Taste by Louise bestämde vi oss för att tillaga en middag med doft och smak av tång!

Norikos tångbröd

Först bakade vi vårt favoritbröd, ett surdegsbröd från Åkermannens bröd som mästerbagaren Anders Åkerman kallar för ”det enklaste och bästa surdegsreceptet”. Istället för vanligt havssalt valde vi Tångkullans tångsalt. Detta underbara havssalt innehåller både tarmtång och blåstång från den bohuslänska västkusten och timjan och gräslök från Dalarna. Om du vill kan du knipa en av våra sista burkar i Norikos butik. Brödet tar tre dagar på sig att bli klart, så det krävs lite framförhållning, men är så roligt att baka och smakar gudomligt! Helt klart det bästa surdegsreceptet som finns, tycker vi!

Norikos tångbröd

Norikos fiskgryta med tång

Till brödet serverade Noriko en havsdoftande fiskgryta. Först fräste vi purjolök och vitlök i rapsolja i en rustik gjutjärnsgryta. Därefter hällde vi i vatten och krossad tomat tillsammans med franska örter och lite grönsaksbuljong. Efter detta var det dags att tillsätta skalad potatis, palsternacka och morot i mindre bitar. Nu kom vi till den roligaste biten: tång! Dagen till ära hade vi införskaffat två nya tångprodukter: fingertångskrydda med fingertång, chiafrön, sesamfrön och havssalt samt tångflingor med blåstångsknoppar, rörhinna, sockertång och söl.

Laga mat med tång, tångflingor i Norikos fiskgryta

När detta fått koka ihop en stund tillsatte vi slutligen fryst majs och grytbitar av lax. Detta fick puttra några minuter och sen, voilà! Efter lite avsmakning med peppar och salt, samt lite dekorativa tångflingor strösslade på toppen, var väntan äntligen över. Norikos tångmiddag var redo att serveras, med förföriska dofter av tång!

Laga mat med tång och få inspiration från Norikos fiskgryta med tång

Tång i mat

Att ha tång i maten ger en härlig smak av hav, umami och sälta. Att sätta tänderna i tångbröd och låta sig smaka en sked fisksoppa, samtidigt som du sluter ögonen och verkligen känner in smakerna, är som att dyka ned i havet och snorkla runt bland tångruskorna för en stund. Scandsea, som tillverkar tångflingorna vi testade i dagens middag, skriver på sin hemsida om smaken på tångflingorna så här: ”Sälta och havssmak från blåstångsknopparna, sötma, tryffel, fräschhet från rörhinnan, umami från sockertången samt röksmak från sölen”. Ja, ni kan bara ana vilken smaksensation det är! Tångmiddag hos Noriko kommer att bli en återkommande tradition. Testa att laga mat med tång ni också, och skriv bland kommentarerna nedan hur det blev!

Lämna ett svar

%d