”Noriko på äventyr i tången” blir pjäs!

Noriko på flygande matta av grönslick

I sommar har det gått ett år sedan vi gav ut ”Noriko på äventyr om tången”, Sveriges första barnbok om tång på Visto förlag. I boken får läsarna lära känna Sveriges vanligaste tångarter och följa med den lilla filuren Noriko på äventyr i havet. Vår vision med Norikos värld är att inspirera människor att utforska havet och alla de spännande organismer som finns däri.

Boken fick ett varmt välkomnande och har, sedan den släpptes, sålts i över 1000 exemplar. Noriko har blivit en kär figur för många barn och vuxna och beskrivits som en ny Plupp på västkusten. Boken kompletteras av en kostnadsfri lärarhandledning och interaktiva verktyg. För att nå ut med vårt budskap till en bredare publik, och hjälpa pedagoger och teatergrupper att sprida kunskap om havet på ett lustfyllt sätt, bestämde vi oss för att dramatisera boken. Saken är klar: nu blir ”Noriko på äventyr i tången” pjäs! Vi brinner för teater och drama och det var en stor glädje att skapa den. Vi hoppas att du som läsare ska få inspiration i pjäsen att ta ännu ett steg in i Norikos värld och leva dig in i alla brokiga karaktärers levnadsöden! 

Varför en pjäs om tång?

Ämnet tång – de stora algerna i havet – är mer aktuellt än någonsin. Tång har mycket viktiga funktioner i våra ekosystem, bl a genom att motverka klimatförändringarna och övergödningen i kustområden samt genom att öka den biologiska mångfalden i havet. Dessutom kan vi människor använda tång på ett oändligt antal sätt, till alltifrån energi och plast till ett klimatsmart och hälsosamt livsmedel. Genom att göra en pjäs om tång kan vi nå ut med kunskap om tång till fler på ett roligt och lustfyllt sätt!

Tångruska från boken Noriko på äventyr i tången

Varför ska man spela teater?

Att arbeta med teater och drama innebär lust, kreativitet och glädje. Det ger en fin gemenskap i gruppen och en lustfylld arbetsglädje som har positiva effekter på både stämning och övrigt skolarbete. När alla tillsammans får bidra på det sätt som känns rätt för just dem och uppmuntrar varandra skapas en känsla av delaktighet och gemenskap. Alla måste inte spela roller på själva scenen, det finns massor av viktiga uppgifter runtomkring. En del kanske trivs allra bäst med att sy kostymer, hitta saker till scenografin eller måla kulisser, eller är i sitt esse som ljud- och ljustekniker? Det viktiga är att alla känner att vi gör detta, tillsammans. Vi har ett gemensamt mål och resultatet blir allra bäst när vi peppar varann!

När man spelar teater övar man upp många färdigheter. Man lär sig framträda inför andra, utveckla sin kreativitet, ta ansvar, öva in repliker och tala högt och tydligt. Man befäster kunskaper inom ämnet som pjäsen handlar om, i detta fall vatten och biologi. Det utgör också en utmärkt del i ett ämnesövergripande temaarbete, där man kan knyta ihop många skolämnen, alltifrån svenska, SO och NO till bild, slöjd och musik. Det sätter guldkant på tillvaron och gör det extra roligt och meningsfullt att gå till skolan, när man vet att man ska jobba med ett spännande projekt ihop, och ens egen del är viktig!

Noriko på äventyr i tången med gaffeltång

Vill du spela vår pjäs om ”Noriko på äventyr i tången”?

Varmt välkomna att kontakta oss, så skickar vi dig pjäsen kostnadsfritt med utförliga anvisningar och råd om hur du sätter upp den på ett smidigt sätt!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: