Tång som mat

Visste du att tång, eller makroalger som de också heter, är supernyttig mat, som innehåller både mycket fiber och protein, samt livsviktiga vitaminer och mineraler? Dessutom är det fettsnål föda som stärker immunförsvaret genom att stimulera tillväxten av tarmbakterier! I Asien har man ätit tång i tusentals år. I Japan äter man runt 4-5 kilo alger per person och år. Kan ni gissa hur mycket vi svenskar äter? Bara 50 gram per person och år!

Norikos favoritmat är den knapriga knöltången, som du kan läsa mer om i boken ”Noriko på äventyr i tången”. Knöltången kallas också för gristång, då den är populär mat också bland grisar och använts en hel del som grisfoder.

Noriko påäventyr i tången: Noriko och knöltång, även kallad gristång. Ascophyllum nodosum.

I senaste numret av Allt om mat (nr 2, 2021) njuter vi av det inspirerande reportaget ”Grönt från det stora blå”. Här visar kocken Louise Johansson hur man kan använda svenska alger i sin egna matlagning.

Grönt från det stora blå - allt om mat.

Även i Göteborgs-Posten (30 januari 2021) kunde man i veckan läsa om tång som mat. I artikeln ”Så smakar maneter, tång och sjöpung” presenteras projektet ”Scary seafood” som ska få oss att äta outnyttjade marina resurser. I reportaget beskrivs också hur en testpanel får provsmaka olika marina produkter såsom bohuslänsk sockertång. Panelen gillade pesto och tapenade med tång och associerade tångsmaken med salta bad på västkusten. De föreslog också att man kan tillaga tång tillsammans med pasta och musslor eller fisk.

Så smakar tång, reportage i Göteborgs-Posten

Hemma hos Noriko är alger en oumbärlig ingrediens i vardagsmaten. Favoriträtterna just nu är fisksoppa med flingor av rödalgen dulse samt bakad potatis med smör och tångsalt med tarmtång och blåstång! Tveka inte att prova du också!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: