Noriko skördar sockertång

I julas hade Noriko skrivit en sak allra högst upp på önskelistan: en andel i sockertångsodlingen hos Ten Island Seafarm. Gissa om hon blev glad när just det låg under granen!

I påskhelgen var det äntligen dags att hämta vår andel av skörden. Sockertång har en mild och god umamismak och ska skördas i mars/april, innan det blir för ljust och varmt. Då är den en riktig vårprimör, krispig och med smak av salt och hav. Sockertången vi hämtade sken som guld i solen. Inte undra på att den kallas för ”havets guld”!

Marie Lenngren beundrar den nyskördade sockertången
Anna Wångmar på Ten Islands Seafarm visar vår fina sockertång

Att ta hand om nyskördad sockertång

När vi kom hem blev det full fart. Det mesta av sockertången skulle torkas, för att kunna förvaras i flera år och vid behov användas i alltifrån fisksoppa och bröd till kryddor och som extra smaksättning. Solen sken och det var perfekt vind för att torka den ute, så vi hängde upp de vackra plantorna på linor ute på altanen. Vi torkade också en del i ugn. En del förvällde vi, för att frysa in och ta fram till fisksoppa. Som i ett trollslag var hela vårt hem fyllt av underbar tång!

Sockertång som torkas i solen
Så här vacker var sockertången när vi hängde upp den för att torka!
Norikos sockertång som torkat i solen
Så här såg sockertången ut efter att den hängt på lina och torkat i solen några timmar
Noriko torkar sockertång i ugnen
Sockertång som torkas i ugnen på 60 grader i två timmar

Den magnifika sockertången

Sockertång, Saccharina latissima, växer från ca en meters djup på den svenska västkusten och kan bli ett par meter lång. I vår bok ”Noriko på äventyr i tången” har den magnifika sockertången ett alldeles eget uppslag och det finns även med ett recept på tångchips med i pysselsektionen. Det receptet använde vi i dagens chipsverkstad! Här kan du se en film på när Noriko tillagar tångchips till fredagsmyset!

Noriko på äventyr i tången
Boken ”Noriko på äventyr i tången”
Noriko tillagar tångchips
Sockertång som ska bli till tångchips enligt Norikos favoritrecept

Odling av sockertång

När man odlar sockertång i havet fäster man algerna på linor, som hängs horisontellt och hålls på plats med hjälp av bojar och förankringar i botten. Där får den växa till sig under perioden oktober – april tills det är dags att skörda. Genom att odla i havet tar man inte upp någon plats på land för livsmedelsproduktion. Man behöver heller varken vattna eller gödsla odlingarna, allt tas direkt från havet. Man förbättrar också miljön genom att minska övergödning, motverka klimatförändringar och gynna biologisk mångfald.

För en vecka sedan gjorde tång entré på Göteborgs fiskauktion. Cassandra Köbbel och Anna Wångmar från Ten Islands Sea farm sålde slut på all sockertång de hade med och fick 850 kronor för ett halvkilo färsk tång! Vi tror att detta bara är början. Tång kommer att ta allt snabbare steg in på våra middagstallrikar. Kanske vill du också bli tångbonde nästa år?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: