Noriko uppmärksammar sjögräs

Visste du att mars månad är ”Seagrass awareness month”? Då arbetar Noriko lite extra för att öka kunskapen om just sjögräs!

Noriko och ålgräs, Zostera marina

Idag har Noriko deltagit i det marinpedagogiska nätverkets inspirationsträff om sjögräs. Här har vi fått ta del av senaste nytt på forskningsfronten genom Louise Eriander, forskare vid Zorro, ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om förvaltning och restaurering av ålgräsängar i Sverige.

Sjögräs, blomväxter som anpassat sig till att leva i havet, har en enormt viktig roll som uppväxtmiljö för många djur i havet. I områden med ålgräs är biodiversiteten hela 10-100 ggr högre! De har också en viktig roll i kampen mot övergödning och klimatförändringarna, då de tar upp mycket näring och koldioxid samt lagrar kol. Dessutom stabiliserar de våra mjuka bottnar och skapar klarare vatten.

Idag är våra sjögräsängar hotade på många sätt, bl a av övergödning, fiske och exploatering. Sedan 1980-talet har 60 % försvunnit i Bohuslän. Nu försöker man öka medvetenheten om vikten av att bevara befintliga ålgräsängar och man arbetar även med att plantera nya ängar med skott av ålgräs.

När man är ute och letar tång hittar man ofta ålgräs. Därför har ålgräset, trots att det inte är tång utan en blomväxt, ett alldeles eget uppslag i Norikos bok ”Noriko på äventyr i tången”!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: