Noriko skådar mareld, havets fyrverkeri

Den senaste veckan har vi kunnat skåda en fantastisk mareld längs den svenska västkusten. Många har uppmärksammat det rödfärgade vattnet på dagarna och det spektakulära ljusfenomenet i det nattsvarta havet. Givetvis har även Noriko varit ute och spanat!

Mareld i havet i Åsa, red tides, Noctiluca scintillans
Mareld i det rödfärgade havsvattnet

Mareld skapas bland annat av dinoflagellaten Noctiluca scintillans. Det finns många teorier om varför de sänder ut ljusblixtar. Den vanligaste är att de skrämmer bort djur som vill äta upp dem.

Vattenprov: Noctiluca scintillans
Mikroskopbild av det rödfärgade vattnet

Vi tog vattenprover både på det rödfärgade vattnet, där marelden var storslagen, och det klara vattnet en bit ifrån, där det var väldigt svag mareld. När vi studerade det rödfärgade vattnet i mikroskop såg vi mängder av den encelliga dinoflagellaten Noctiluca scintellans, som skapar mareld. I det klara vattnet såg vi väldigt få av denna men desto fler av olika sorters pigga mikroalger.

Vattenprov: Noctiluca scintillans mareld färgar vattnet rött, red tides
Våra prover av det rödfärgade vattnet, med stark mareld, och det klara vattnet

Norikos observationer uppmärksammades även av Dagens Nyheter.

Vi uppmanar alla som har möjlighet att ge sig ut och beskåda detta som kan liknas vid havets fyrverkeri. Helt fantastiskt att få uppleva havets magi alldeles inpå knuten!

Lämna ett svar

%d