Noriko förbereder julen!

Som Noriko längtat! Idag är det äntligen den 1 december och Noriko är i full gång med julförberedelserna. Det första Noriko bestämde sig för att ordna var årets julkort.

Vilken alg lämpar sig bättre för ett julkort än själva julgransalgen? Ja, det finns faktiskt en art av tång som heter just så! På latin heter den Brongniartella byssoides. Så här ser den ut:

I år blir det luciatåg med tångräkan som tomte och tångsnällan som stjärngosse. Noriko får vara lucia och har redan ordnat en krona av blåstång och ålgräs. Klapparna slås in med hjälp av snärjtångssnöre!

När Noriko skulle samla in knöltång till dörrkransen kom grisen skuttande och ville vara med och mumsa. Det är inte för inte som knöltången kallas för gristång!

Nu är alla julkorten klara! I år känns det viktigare än någonsin att kunna skicka en fysisk hälsning till alla nära och kära. Om du vill beställa några av Norikos julkort får du gärna maila oss på marie@hejnoriko.se.

Vi önskar er alla en fin adventstid och stämningsfull start på juletiden!

Svensk tång tävlar med japansk sushi

Torsdagen den 5 november var svensk tång på nytt kvällens TV-stjärna. Mästerkocken Paul Svensson, som specialiserat sig på vegetarisk matlagning, skulle i kvällens avsnitt av ”Den gröne slaktaren” utmana en internationell sushimästare i bästa sushirätt.

Paul Svensson fick hjälp av eminenta tångdykaren Linnéa Sjögren på Catxalot att samla in nyskördade plantor av bland annat rörhinna (tarmtång), karragenalg, purpurtång och sockertång längs den skånska kusten. ”Vad vackert!” utbrast programledare Anne Lundberg när hon fick se den praktfulla skörden (se klipp från filmen nedan). Paul Svensson blev också inspirerad och utropade ”Jag ska bli tångdykare!”.

Därefter tog matlagningen vid. Genom att mixa 2 delar purpurtång, 1 del rörhinna och lite karragentång lyckades Svensson och Lundberg skapa imponerande noriark.

Vem vann tävlingen – Paul Svensson med svensk tång eller den internationella sushimästaren med japanska råvaror? Det avslöjar inte Noriko, som dock var mycket nöjd med resultatet…

Noriko i Skåne!

Idag fick vi den glädjande nyheten att ”Noriko på äventyr i tången” säljs i den fina bokhandeln Söderslätts Bok & Papper i vår barndomsstad Trelleborg!

Den 29 juli publicerades en artikel om boken i Trelleborgs Allehanda: ”Hon har skrivit en barnbok om tång”. Längs den skånska sydkusten finns massor av spännande tång. Vi hoppas att vår bok ska inspirera fler att ge sig ut att utforska och fascineras av den!

Noriko i Minecraft

Visste du att det finns tång i Minecraft? Noriko har fått en egen dräkt och utforskar tångskogarna i Minecraft för fullt. Kolla in vad Noriko gör i den här videon!

I Minecraft hittar Noriko tång i form av kelp, stora och skogbildande brunalger som kan bli över 80 meter långa! Längs våra svenska kuster finns stora kelpskogar av bland annat fingertång och sockertång. Noriko är överförtjust över att numera hitta kelp också i favoritspelet Minecraft!

Noriko gödslar med tång!

Idag var det dags för Norikos blommor att få en välbehövlig näringsboost – i form av tång, så klart!

Vid vårt senaste besök på Hallands konstmuseum, där vi lämnade in ett nytt lass av Norikos böcker och brickor till försäljning, upptäckte vi den här pärlan. Organisk växtnäring av tång från Warbergs tångbruk – kan det bli bättre!? Nu kan man riktigt höra hur blommorna växer så att det knakar!

Noriko sprider ringar på vattnet

Hur mår våra vatten, vad gör vi åt det och hur kommunicerar vi kring detta? Det var temat för årets nationella konferens i vattenpedagogik ”Att sprida ringar på vatten”, som ägde rum den 2-3 november 2020.

Noriko var på plats och blev superinspirerad av alla engagerade människor som brinner för att sprida havsmedvetenhet, intresse och fascination för våra sjöar, hav och vattendrag. Visste du att man kan stretcha som en havstulpan, skapa en skräptidslinje och flyta som en säl i tången? Antalet sätt att skapa samhörighet med hav och vatten är oändliga 🙂

Tack till Havsmiljöinstitutet för en superb konferens! Noriko är proppfull av idéer och inspiration och längtar redan till nästa års konferens!

Blåstång utan flytblåsor!?

Det enklaste sättet att känna igen blåstång är på de runda flytblåsorna, som oftast sitter i par längs plantan. De hjälper plantan att flyta i vattnet och nå solljuset.

Blåstång funnen vid den halländska västkusten

Men kan det finnas blåstång utan flytblåsor? Svaret är ja! I vatten där det är mycket vågor har blåstången få eller inga flytblåsor, annars rycks plantan lätt loss av vågorna.

Vår vän Nanna NoreKörsbärsgården på Gotland skickade oss några bilder på just detta fenomen. Vår tångkollega Ellen Schagerström på Tångbloggen bekräftade våra misstankar, att detta faktiskt är blåstång. På Gotland, där det kan vara rejält med vågor, saknar blåstången ofta flytblåsor.

Gotländsk blåstång utan flytblåsor
Ännu en planta av blåstång utan flytblåsor
En vacker blåstångsplanta, tillsammans med gaffeltång, grönslick och rödslick

På Gotland kan man också ofta hitta drivor av receptakler, som ser ut som små hjärtformade kuddar. De är uppsvällda skottspetsar där könsorganen samlas, som ramlat av blåstångsplantorna.

Drivor av blåstångsreceptakler längs den gotländska kusten på hösten

Tänk så spännande att tång kan se så olika ut, beroende på var den lever! Skicka oss gärna just dina tångbilder, så vi kan visa tång från Sveriges alla hörn här på bloggen!

Noriko gläds åt nya bokrecensioner

Få saker gör Noriko mer glad än när hon med sin bok inspirerar människor att upptäcka och ha roligt i tångens värld! Den senaste tiden har Norikos bok recenserats i flera bloggar. Så här fint skriver ”Lilla bokslukaren” på instagram:

”Det här är en fin och lärorik bok om de olika arterna tång vi har i havet. Den berättar hur tången ser ut och var den finns och någon rolig fakta. Texterna är fint berättande och det gör det lätt att ta till sig dem. Bilderna illustrerar fint hur tången ser ut och vad sälen Noriko gör med dem”

”Hela boken är som en vänlig tångsaga!”

”Lilla bokslukaren tyckte den var riktigt rolig och skrattade gott åt de roliga namnen som en del tång har och hur Noriko använde en del tång ”så kan man väl inte göra” eller ”såga med tång så tokig han är”. Ja det finns en hel del att prata om och skratta åt i denna bok”


Bilden är hämtad från Lilla bokslukarens instagramkonto, där du också kan läsa hela recensionen!

Noriko på Hallands konstmuseum och kulturhistoriska museum!

Är du sugen på att testa på något nytt på höstlovet eller hösthelgerna? Då har Noriko två supertips!

Om du har vägarna förbi Varberg, besök Hallands kulturhistoriska museum som ligger i kärnan av Varbergs magnifika fästning. Möt den mytomspunna Bockstensmannen och utmana dina rädslor i utställningen ”Rädd”. Avsluta med en god fika i deras mysiga café och besök den superfina butiken. Där hittar du nu även Norikos bok och brickor!

Om du befinner dig i Halmstad, ta tillfället och besök vackra Hallands konstmuseum. Där bjuds man på magnifika utställningar, underbar mat, en trevlig butik – och jaaa!! Där finns nu även Norikos bok! – och – sist men absolut inte minst – de vackraste museibadrum vi någonsin sett. De är inredda med bl a underbara handfat och mosaikplattor från konstnär Eva Bengtsson. Varje badrum är unikt och vi var tvungna att kika in på varenda ett för att beundra dem 🙂

Noriko med i konstprojekt på Gotland!

Körsbärsgården på Gotland pågår nu ett spännande projekt om ”Konst och kunskap”, där de använder boken om ”Noriko på äventyr i tången” som inspiration!

Nanna Nore är konstpedagog på Körsbärsgårdens Konsthall och arbetar med stor entusiasm med tången och boken som redskap. I veckan skickade Nanna oss fantastiska bilder på tång, som är skapade av elever på särskolegymnasiet på Gotland!

Tusen tack Nanna och alla dina konstnärliga elever för inspiration och skaparglädje! Nu vill Noriko grabba penslar, färgpennor och olika sorters papper och skapa bland tången!